Alle praktische informatie

Wat is er allemaal te doen in onze gemeente? Waar kan ik een creatieve cursus volgen? Hoe word ik erfgoedvrijwilliger? Welke kunstenaars zijn er? Welke kunstwerken zie ik in het straatbeeld?

Alle informatie over cultuur vind je op onze site. Kijk hieronder voor kunstenaars, kunstwerken in het straatbeeld en veelgestelde vragen.

Cultuurweb

In deze moderne tijden is het hebben van een website voor cultuuraanbieders onmisbaar. Daarom biedt Kunst en Cultuur Brielle verenigingen en andere cultuurmakers in de gemeente een website mét technische ondersteuning via het cultuurweb.

Leve de Vesting Brielle

Op de website www.levedevestingbrielle.nl is informatie te vinden over de Brielse vesting, één de best bewaarde vestingwerken van Nederland. Van het ontstaan van de vesting in 1713 tot en met de verhalen van Brielse inwoners over ‘Spelen op de wallen in vroeger tijden’ en een kaart met de Brielse monumenten, op deze site staat van alles over het Briels erfgoed.

Daarnaast is de site een plek waar de verschillende werkgroepen van het Erfgoedgilde Den Briel hun nieuws en updates delen:

Immaterieel Erfgoed

Brielle kent naast materieel erfgoed zoals onze monumenten, ook Immaterieel Erfgoed. Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) omschrijft immaterieel erfgoed als:

Cultuuruitingen die door erfgoedgemeenschappen worden beleefd als erfgoed en hen een gevoel van identiteit en continuïteit geven. Dit immaterieel erfgoed wordt steeds opnieuw vormgegeven in samenhang met maatschappelijke veranderingen en in interactie met de sociale omgeving en van generatie op generatie doorgegeven.

In onze gemeente hebben wij ook immaterieel erfgoed, waarvan er twee erkend zijn door KIEN:

Brielse Maskerade

Elk jaar vindt op 5 december in Brielle de Maskerade plaats, op de markt voor het oude stadhuis. Dé manier om gemaskerd en onherkenbaar op straat uit je dak te gaan.

Sinds 2016 staat de Brielse Maskerade op de lijst van Immaterieel Erfgoed.
Lees hier meer over deze unieke Brielse traditie >

Deelname aan of het bezoeken van de Maskerade is gratis en er wordt glühwein en warme chocomelk geschonken.

1 Aprilviering

Op 1 april 1572 werd Brielle bevrijd door de watergeuzen van de Spaanse bezetting.

Brielle werd daarmee de eerste vrije stad van Nederland. Om dit te vieren wordt Brielle elk jaar op deze dag in een historisch jasje gestoken. De stad ziet eruit als de stad zoals hij eruit gezien moet hebben in 1572, met visnetten en al. De mensen dragen historische kledij. En in het openluchttheater voeren zij het stuk ‘de sleutel van de stad’ op voor een groot publiek.

Lees meer over deze unieke Brielse traditie >

Kunstenaars

Hieronder vind je de kunstenaars die onze gemeente rijk is. Klik op foto of naam voor meer informatie. Mis je een kunstenaar of klopt de informatie niet? Laat het ons weten: webmaster@kunstencultuurbrielle.nl

Veelgestelde vragen

Waar vind ik de cultuuragenda?

De cultuuragenda van onze gemeente is te vinden op deze pagina én wekelijks in de papieren versie in de lokale krant: Briels Nieuwsland.

Ik wil graag zelf muzikaal of creatief aan de slag, waar vind ik aanbieders?

Op deze website hebben we een pagina met visitekaartjes van alle cultuurmakers in onze gemeente. Je kunt selecteren op je interesse (creatief, theater, muziek etcetera), zodat je snel kunt zien welke cultuurmakers er zijn en waar je ze kunt bereiken.

Naar de visitekaartjes

Ik wil me graag inzetten voor cultureel erfgoed

Kijk tussen de visitekaartjes van onze cultuuraanbieders en selecteer op ‘erfgoed’. Hier vind je de contactgegevens van de instellingen die zich bezig houden met het erfgoed in onze gemeente. Je kunt ze dan zelf benaderen om te vragen of ze vrijwilligers kunnen gebruiken.

Actuele vacatures zijn te vinden bij het Centrum Vrijwilligerswerk Voorne, op de website www.fijnjetezien.nl.

Ik ben cultuurmaker. Hoe zet ik mijn aanbod in de cultuuragenda?

Wil je je activiteit aanbieden voor in de cultuuragenda of sta je nog niet bij de visitekaartjes? Stuur dan tekst en afbeelding (apart) naar webmaster@kunstencultuurbrielle.nl . Heb je op korte termijn een activiteit, zorg er dan voor dat je deze voor vrijdag 10.00 uur stuurt, zodat deze de woensdag erna nog in de krant kan komen.

Bij ‘Voor cultuurmakers‘ vind je nog veel meer informatie over wat wij voor jou of jouw vereniging kunnen betekenen. Daar staat ook hoe je je eenvoudig kunt inschrijven voor de cultuurmakers-nieuwsbrief.

Mijn vraag staat er niet bij...

Wij van Kunst en Cultuur Brielle helpen je graag om te vinden wat je zoekt. Heb je een vraag over cultuur in onze gemeente? Stel deze dan via info@kunstencultuurbrielle.nl of vul onderstaand contactformulier in.

Stichting Kunst en Cultuur Brielle

Reede 2A
3232 CV Brielle
info@kunstencultuurbrielle.nl
0181 41 33 97