Kunstwerken in het straatbeeld Beelden Geen

Koningin Wilhelmina

Carol van den Boom-Crains, 1985.

Het kunstwerk is een levensgrote afbeelding van Koningin Wilhelmina, gemaakt door een van oorsprong Ierse kunstenares.

Het beeld is geplaatst in het kader van het behoud van cultuur historisch erfgoed in Brielle. Wijlen koningin Wilhelmina is 50 jaar koningin van Nederland geweest en heeft in de Tweede Wereld-oorlog een belangrijke plaats ingenomen en vele Nederlanders tot daden aangezet die tegen de Duitse bezetting gericht waren.

Voor heel veel Nederlanders was zij het symbool van de vrijheid. Veel waarden waarvoor in de oorlog werd gestreden komen in deze tijd weer op de tocht te staan, zodat het belangrijk is dat die weer eens worden onderstreept.

Het beeld toont koningin Wilhelmina in de karakteristieke houding, toen zij na de bevrijding weer voor het eerst voet op Nederlandse bodem zette. Het is dan ook onthuld in de periode rond de viering van 40 jaar bevrijding, in april/mei 1985.

Waarom een beeld van wijlen koningin Wilhelmina specifiek in Brielle?

Brielle heeft al van oudsher een speciale band met ‘de Oranjes’: in 1572 werd Brielle als eerste der Hollandse steden door de Geuzen “in naam van Oranje” bevrijd van de Spanjaarden. Bovendien trouwde Willem van Oranje hier in Brielle op 12 juni 1575 met Charlotte de Bourbon.

In 1922 bezocht koningin Wilhelmina de stad Brielle.