Kunstwerken in het straatbeeld Kunst Geen

Reliëf van een Boom

Krijn van Driel, 1990

Deze huisjes zijn gebouwd door de Merula Stichting. Deze Stichting houdt zich bezig met o.a. welzijnszorg en woonobjecten voor de ouderen te Brielle.

De stichting is vernoemd naar Angelus Merula die hier rond 1500 leefde en werkte als pastoor.

Toen deze huizen hier in de jaren 90 werden neergezet werd op voorstel van dhr. Van Driel en dhr. Van der Blom door de regenten van de Merulastichting opdracht gegeven de zijgevel van dit rijtje te verfraaien.

Op een zeer simpele, goedkope doch doeltreffende manier die overigens reeds in de renaissance werd gebruikt, maar helaas in verval geraakte. Op de zijkant ziet u het relief van een boom. De stenen komen ca. 4 a 5 cm uit de muur.

Voorts wordt het relief speelser door gebruik van een andere soort/kleur steen. Alhoewel het hier om en stenen boom gaat, dient hij toch als stadsverfraaiing.

Bovendien: een stenen boom gaat nooit dood. En zo is het ook met de ouderen die in deze bejaardenhuisjes wonen: al gaan ze dood, in feite leven zij voort door hun gedachtengoed en alles wat zij hebben betekend en gedaan gedurende hun leven. Zie ook het beeld de “Peul”.

.