Cultuur op school

 In Brielle stimuleren wij kinderen hun creatief vermogen en verbeeldingskracht te ontwikkelen. Kunst en Cultuur Brielle, scholen en cultuuraanbieders vormen de Culturele Commissie Primair Onderwijs (CCPO). Daarnaast kent het voortgezet onderwijs een talentontwikkelingsprogramma .

Aanbod

Ons aanbod voor scholen bestaat uit het cultuurmenu voor het Primair Onderwijs (CCPO) en aparte activiteiten voor het Voortgezet Onderwijs. Het cultuurmenu is samengesteld uit theaterbezoek (KijkKunst), workshops op school (DoeKunst) en de beleving van lokaal erfgoed (Erfgoedspoor).

Met de CCPO bieden we een gestructureerd cultuureducatief aanbod voor de groepen 1 t/m 8 (en vergelijkbare groepen in het speciaal onderwijs). Het doel is dat elke leerling (±1500 in Brielle) minimaal twee maal in de schoolloopbaan in aanraking komt met alle acht disciplines:

drama | muziek | theater | literatuur | audiovisuele kunsten | nieuwe media | cultureel erfgoed | beeldende kunst | dans

Erfgoedspoor Primair Onderwijs

Erfgoededucatie is te vinden in de kerndoelen voor het primair onderwijs onder het leergebied Kunstzinnige Oriëntatie. Middels het Erfgoedspoor verwerven de leerlingen enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed. (Kerndoel 56). Erfgoed is een verzamelnaam voor sporen uit het verleden die zichtbaar en tastbaar zijn in het heden en die een samenleving de moeite van het bewaren waard vindt.

Klik op onderstaande items voor informatie en links naar lesbrieven.

Extra aanbod Primair Onderwijs 2022 - 2023

Ook dit jaar biedt de CCPO een leuk aanvullend programma op het reguliere aanbod voor de leerlingen van Brielle, Vierpolders en Zwartewaal. Zo is Blues 4 Kids weer terug. Deze voorstelling in BREStheater voor groep 7 en 8 is in samenwerking met Brielle Blues tot stand gekomen. Dezelfde groepen krijgen in het kader van het jubileumjaar 450 jaar Vrijheid een workshop van singersongwriter FAURE. En tenslotte gaan de groepen 5 en 6 naar de muzikale voorstelling ‘Wat vreet er aan Donnie Druif?’ in BREStheater.

Wat vreet er aan Donnie Druif?

Max Tak

Voor groep 5 en 6 in BREStheater

Donnie’s familie is raar. Dat vindt iedereen die ze kent. Ze zeggen het niet hardop maar ze kijken en ze fluisteren. Want Donnie’s vader is vertrokken, zijn broertje Eppie is verstandelijk beperkt en hun moeder… hun moeder is een aangespoelde walvis.

Dat mag Donnie niet zeggen, maar hij denkt het wel. Want hoe noem je anders een moeder die het huis al jaren niet uit is geweest en zittend op de bank slaapt en eet. Vooral eet. Zoveel eet dat Donnie zich afvraagt hoelang de vloer het nog houdt en of ze de verjaardag van Eppie nog gaat halen.

Iedereen vindt zijn familie vies, dom, arm en achterlijk, maar dat kan Donnie niks schelen.

Want in zijn hoofd hoort hij de muziek uit het land van zijn vader. Met muziek eronder lijkt alles mooier en hoeft hij zelf tenminste niet te praten. Totdat er een meisje in hun dorp komt wonen dat alleen maar kijkt… naar hem, Donnie Druif.

Een voorstelling vol betoverende livemuziek en zang van hier tot aan het Verre Oosten en weer terug. Over knellende familiebanden en onvoorwaardelijke liefde en over het vinden van je eigen stem. Losjes gebaseerd op het boek en de film ‘What’s eating Gilbert Grape’. Met live muziek van het Marmoucha Orchestra.

Datum: 13 februari 2023

Contact: definitieve tijden en rooster volgen vanuit CCPO

Songs about Freedom

FAURE

voor groep 7 en 8 in de klas

De tweede helft van het jubileumjaar waarin Brielle 450 jaar vrijheid viert, start goed voor de Brielse groepen 7 en 8! Tijdens de workshop Songs about Freedom gaan de leerlingen aan de slag met songwriting. Ze componeren zelf een tekst en melodie op een backingtrack over wat vrijheid voor hun betekent.

De workshop wordt gegeven door afgestudeerd singer-songwriter FAURE. FAURE heeft zelf in Brielle op school gezeten en geeft haar liefde voor muziek graag door aan de jongere generaties. Enthousiaste leerlingen die na de workshop de smaak te pakken hebben, kunnen zich eventueel opgeven voor coaching sessies en de Talentenshow die Kunst en Cultuur Brielle samen met Stichting Push en FAURE op 30 oktober in BREStheater organiseert.

Periode: 26 – 30 september 2022

Lesbrief volgt

Blues 4 Kids

Big Bo en Vera Faassen

voor groep 7 en 8 in BREStheater

Vera vertelt in de voorstelling het verhaal van de jongen Babou (11 jaar) die vanuit Afrika wordt ontvoerd en op een schip wordt meegenomen naar New Orleans, USA. De jongen wordt er verkocht als slaaf en maakt vervolgens een ontzagwekkende reis langs de Mississippi. Hier komt hij in aanraking met het ontstaan van de Blues; de bakermat voor vrijwel alle muziek waar we heden ten dage naar luisteren. Big Bo zingt en speelt de traditionele liedjes en vertelt er prachtige verhalen bij uit de tijd van de Burgeroorlog, de segregatie in het zuiden en de ontwikkeling van de muziek in een tijdsbestek van zo’n kleine 100 jaar (±1850-1950).

Mogelijkheden tot participatie zijn legio; leerlingen kunnen meezingen en -klappen op de oeroude ritmes.

Datum: 20 september 2022

Contact: CCPO neemt begin van het schooljaar contact op

Aanbod Voortgezet Onderwijs

We zijn bezig met het creëren van cultuuraanbod voor het voortgezet onderwijs. Eén van de projecten die op stapel staan, in samenwerking met de jonge groep cultuurmakers van Taylor Made, is Op Maat Gemaakte Kunst.

‘Op Maat Gemaakte Kunst’ gaat in september van start in BREStheater en op de scholen voor voortgezet onderwijs. Naast een inspirerende voorstelling, krijgen de leerlingen een workshop in drama, creatief schrijven, zang of dans. En dan ook nog de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen in een vervolgtraject.

Mail voor meer informatie: mariannedirks@kunstencultuurbrielle.nl

Lees meer over de CCPO (hoe werkt het, waarderingsformulieren, regels en wat is er te leen), de CCVO en Cultuureducatie met Kwaliteit in de Aanvullende Informatie.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

    En ontvang het laatste nieuws over kunst en cultuur in Brielle wekelijks in je inbox.

    Ben je Cultuurmaker? Klik hier!