Cultuuragenda Erfgoed, Festival K&C Brielle

Bezoek de Open Monumentendag in Brielle

Bezoek monumenten en geniet van mooie voorstellingen!

Talenten in de monumenten!

Ook dit jaar vieren we Open Monumentendag in Brielle in stijl! Vestingstadje Brielle staat bekend als een echt monumentenstad. Daarom is er op Open Monumentendag van alles te beleven! Bezoek monumenten en bekijk verrassende voorstellingen, gratis en voor de hele familie!

Dit jaar is het thema van de Open Monumentendag levend erfgoed en dat nemen we in Brielle heel letterlijk. Niet alleen kun je op 9 september  grote, indrukwekkende monumenten als de St-Catharijnekerk, het Stadhuis en het Arsenaal bezoeken, ook in kleinere monumenten van particuliere eigenaars ben je welkom. In elk pand zorgen muzikanten, dansers, circusartiesten, verhalenvertellers of gidsen van Gidsengroep Brielle voor leven in de brouwerij. Kom bijvoorbeeld om 11 uur voor de opening van de Open Monumentendag naar het Arsenaal, waar Anne Rats haar korte theaterstuk Oorlog zal uitvoeren. Een thema dat perfect bij deze voormalige wapenopslagplaats past. Of woon om 13:30 uur het vrijheidscollege van Evgeniy Levchenko bij in de St-Catharijnekerk.

Kom dus op 9 september naar Brielle, want Brielle is trots op haar mooie binnenstad. Met ruim 400 grote en kleine rijksmonumenten behoort de vestingstad tot de top van Nederland. Dit jaar kun je er meer dan twintig panden bezoeken. En ook buiten de vestingwallen valt er veel te genieten: bezoek bijvoorbeeld de pas gerenoveerde Rijksscholengemeenschap, de Bedevaartskerk of de Stenen Baak.

Overigens genieten basisschoolleerlingen een dag eerder al van Open Monumenten Klassendag. Op 8 september leren zij van alles over levend erfgoed, maar ook over het verschil tussen erfgoedmonumenten en herinneringsmonumenten. Monumenten die de kinderen zelf hebben ontworpen zijn op Open Monumentendag in het Arsenaal te bewonderen.

Drijvende monumenten

Geniet tijdens Open Monumentendag ook van drijvend erfgoed. In de Maarlandhaven vindt Maritiem Brielle plaats, het is die dag thuishaven voor veel oude schepen. Soms mag je ook een kijkje aan boord nemen.

Plattegrond

Monumenten

Bekijk hieronder alle monumenten.

Optredens en openingstijden

Talenten in de monumenten

Anne Rats: Voorstelling Oorlog in het Arsenaal

In deze muzikale voorstelling neemt actrice Anne Rats je mee op een reis naar Egypte, die zij samen met haar familie moet maken vanwege een aanval op Nederland. Hoe voelt het om zelf in de schoenen van de vluchteling te staan? Oorlog is een spannende voorstelling over oorlog, vluchten en je ergens thuis voelen. Fotograaf: Twan de Veer.

Evgeniy Levchenko: Vrijheidscollege 

Evgeniy Levchenko is een Nederlands voormalig betaald voetballer van Oekraïense afkomst. Levchenko spreekt zich uit over de oorlog in Oekraïne. Hij deelt wat vrijheid voor hem betekent, als Oekraïner Nederlander. Er is ruimte voor vragen uit het publiek. Na afloop is er ook gelegenheid tot het maken van foto’s.

Band MultiFocals: 6-mans band in  het Arsenaal

Band MultiFocals is een 6-mans band bestaande uit 2 gitaristen, bassist, toetsenist, drummer en zang. Een heerlijke mix van senioren en jonkies. Wil je even op je gemak genieten van de prachtige luisterliedjes? Kom zeker langs in het Arsenaal.

FAURE: zingt in de Sjoel

FAURE zingt en speelt met veel enthousiasme haar zelfgeschreven pop- americanaliedjes. Ze laat zich inspireren door het verleden de wereld om haar heen. FAURE schrijft liedjes met een pakkende melodie en haar diepgaande en verhalende teksten zijn voor velen herkenbaar. Fotograaf: Ron van Rutten

 Chanel Zoë: zangeres

Zingen is haar passie. Chanel treedt regelmatig op en nu staat ze wel op een hele bijzondere plek. Ze neemt je mee met haar prachtige stem, in de wereld van magie en monumenten.

 Yens: singer / songwriter

Als je dit prachtige monument bezoekt, word je opgewacht door twee bijzondere gastvrouwen. Zij zullen je informatie geven die oh zo belangrijk is om dit monument te waarderen. Ook kun je genieten van het optreden van Yens, een singer-songwriter uit Hellevoetsluis met een prachtig oeuvre. De gastvrouwen Georgette en Marijke komen uit de creatieve toneelgroep St Leonardus.

Talitha en Erwin: spoken word

Talitha is een singer-songwriter die haar eigen liedjes schrijft en Erwin is een woordkunstenaar die gesproken woord en muziek laat samenkomen. Als duo brengen zij een repertoire van pop, spoken word en rap en tussendoor vertellen zij ook verhalen.

Debby & Sarah 

Debby Koolman en Sarah Lemmen treden namens TIOS op bij de Molen ‘t Vliegend Hert. Deze twee beleven allerlei avonturen bij de Molen. Eigenlijk werken ze als een molenpaard maar tegelijkertijd lijkt het wel of ze een klap van de molen hebben gekregen…

Janneke van der Ende

De jonge Brielse journalist Janneke van der Ende groeide op in Brielle en speelt bij Libertatis Primitiae. Ze maakte een korte documentaire over de muziekvereniging die nog steeds bruist van het leven die op Open Monumentendag voor het eerst te zien zal zijn.

Verhalenvertellers

Brielle kent vele talentvolle verhalenvertellers. Op de Open Monumentendag ontmoet je er een aantal op de meest uiteenlopende plekken. Altijd een plezier om naar te luisteren, uitstekend gedocumenteerd ook, maar neem sommige details vooral met een korreltje zout. Foto: Corrie de Winter

Werkgroep Kanonnen en Affuiten

Alle mannen van de Werkgroep Kanonnen en Affuiten zijn in het gelukkige bezit van twee rechter handen. Dankzij hun vrijwillige inzet zien de kanonnen en bunkers op de Brielse wallen er perfect uit. Zij leveren de noeste arbeid en de gemeente financiert het materiaal. Met trots vertellen ze over hun bezigheden.

Gidsengroep Brielle

Jaarlijks leiden de enthousiaste gidsen van Gidsengroep Brielle duizenden mensen rond door de vestingstad. Je treft de gidsen bij een aantal monumenten waar ze je van alles vertellen over het desbetreffende gebouw, maar natuurlijk ook over de plek in de stad. Daar weten ze immers alles vanaf. Foto: Corrie de Winter

Lenneke Mietes: Dans

Lenneke Mietes verzorgt vier keer een korte dansvoorstelling: De Bestemming. Deze dansperformance gaat over – na jaren van dobberen op zee, woelige baren trotseren, vastlopen op verraderlijke ondieptes – vaste grond vinden, aanmeren en uiteindelijk thuiskomen…

Katakat 

Katakat is een sprankelend muziekduo (m/v) dat uitsluitend eigen songs speelt. Met gitaren, ukelele, accordeon, percussie en harmonieuze samenzang brengt het bevlogen tweetal ingetogen én uitbundige liedjes uit het hart. “Een aanrader voor danslustige luistervinken”. Foto: Dennis Wisse

B.A.M. (Brielle Aan de Muziek)

B.A.M. is de vrolijke schoolband van basisschool de Brielse Veste. Fred Otte (beter bekend als meester Fred) is al jaren de drijvende kracht achter de opeenvolgende schoolbands die elk jaar weer een andere naam hebben. B.A.M trakteert tijdens Open Monumentendag vier keer op een muzikaal feestje.

De Nationale Opera

In BREStheater kun je ’s ochtends naar de voorleesopera Hup Herman (3+). Acteur Harpert Michielsen en muzikant Joost Brouwer vertolken het bekroonde kinderboek Hup Herman van Yvonne Jagtenberg. De leuke voorstelling over hangbuikzwijn Herman is tevens de afsluiting van de Duckweek (viering 5 jaar DukdalfBRES) en start van het theaterseizoen in BREStheater. Tickets zijn te krijgen via www.brestheater.nl

Kids activiteit

Jeugdcircus Woenzini

Eindelijk leren jongleren, de blits maken met vette diabolotrucs, het stoer flowersticken onder de knie krijgen… maar natuurlijk ook eenwieleren, ballopen, bordjes draaien, steltlopen, koorddansen… en dat alles muzikaal ondersteund door de Brielse Veste.

De kleurrijke circusmaterialen nodigen uit om er fanatiek mee aan de slag te gaan. We hopen jullie te zien in onze ‘piste’.

Neem alvast een kijkje op woenzini.nl

Je kunt op 9 september tussen 13.00 en 16.00 uur  op het schoolplein van de Brielse Veste oefenen met allerlei circuskunsten

Zoek de eendjes en win een goodiebag!

Bij alle monumenten is er een eendje verstopt. Ga met 3 eendjes op 3 verschillende locaties op de foto, ga in week 37 naar de DukdalfBRES. laat daar de foto’s zien aan onze medewerker en dan krijg je een goodiebag. Op = op

Ga terug naar de cultuuragenda >