13-04-2022Cultuuragenda Evenement, Kunst K&C Brielle

BKR-veiling druk bezocht

 Foto: Frans Erwich

De Infirmerie was afgelopen zaterdagmiddag goed gevuld: meer dan 100 geïnteresseerden bezocht de veiling met werken uit de BKR-regeling in de jaren 60, 70 en 80 van de vorige eeuw. Deze schilderijen werden in die tijd bij de gemeente ingeleverd door Brielse kunstenaars om een inkomen te verwerven.

De werken hebben nu állemaal een nieuwe eigenaar gevonden, inclusief andere werken die de Gemeente in de jaren verworven had. Dick Monster van Kunst en Cultuur Brielle vertelt: ‘De schilderijen gingen weg tussen de 1 en 500 euro. De bevolking kon voor een schappelijk bedrag een kunstwerk voor thuis aan de muur aanschaffen van Brielse kunstenaars zoals Piet Middelhoek en Iet Lievaart. We kijken allemaal zéér tevreden terug op de expositie en uiteindelijke veiling.”

Uiteindelijk werd 8500 euro opgehaald. Dick: ‘Dit geld gaat volledig naar goede doelen op cultureel gebied, onder andere voor kinderen. Zelf wil ik kijken of we misschien met een deel ervan iets voor kinderen van Oekraïense vluchtelingen kunnen organiseren.’

Wethouder Robert van der Kooi: ‘Ook van buiten Voorne-Putten merkte ik voorafgaand aan de veiling interesse. Men wilde graag weten hoe het hier in Brielle georganiseerd werd, want overal in Nederland hebben gemeenten op dit moment natuurlijk nog kunst uit de BKR-regeling van de vorige eeuw. Wij zijn blij dat het hier zo goed opgepakt is door Stichting Kunst en Cultuur Brielle en dat alle schilderijen nu een veel betere bestemming hebben gekregen dan bij de gemeente op zolder!’

Bezoekers reageerden erg positief op de openstelling en veiling. Dick: ‘Velen waren daarnaast blij met het feit dat de Infirmerie weer gebruikt werd voor een maatschappelijk doel. Er is veel hoop dat de Infirmerie voor dit soort doelen voor de samenleving behouden blijft’.