12-11-2021Cultuuragenda Kunst Geen

Tentoonstelling: Het Witte Kerkje

DE WITTE KERKJES VAN RINUS GROENENDAAL IN HET DIJCKHUIS.

Je kunt naar Het Witte Kerkje  op verschillende manieren kijken. Dat wordt wel duidelijk als je de aquarellen/tekeningen, schilderijen en grafische uitwerkingen  van Rinus Groenendaal onder ogen krijgt, die nu in de vitrines van Het Dijckhuis in Vierpolders te zien zijn.

Hij begrijpt niet hoe het kwam dat dit gebouwtje, waar hij al zo’n 50 jaar zicht op heeft,  plots een thema werd, waarin hij zich vast beet. Aanvankelijk lag zijn zorg bij een correcte weergave. En zocht hij naar onderdelen die prettig te tekenen zijn, zoals muurankers, het ritme van de ramen en de ligging van de steunberen. Het zigzag verspringen van de later aangebouwde consistorie en de wonderlijke knik ervan in het dak,  ontsnapten evenmin aan zijn aandacht. Dit zijn voor hem de kersen op de taart van de tekenaar.

Een groot gedeelte van het jaar gaat het witte gebouwtje verscholen achter prachtige beuken en een stokoude grove den. Vooral op deze laatste naaldboom, die aarzelend weg groeit van de muren, is de tekenaar nog niet uit gekeken.

Als je dierbaren op de begraafplaats er achter rusten, beïnvloedt dat de beleving en de weergave ervan. Ook daar was plaats voor.

Het kerkje bestaat dit jaar 300 jaar. Eeuwenlang zijn er psalmen te horen geweest en die kun je dus ook terug lezen in een aantal werken.

Persoonlijk vindt hij de oplossing waarbij  meerdere aanzichten in één werk worden meegenomen, het meest recht doet aan het kerkje. Zo ervaar je het immers als je er over de Dijckpotingen langs gaat.

Afgerond is het thema zeker niet. Er liggen namelijk nog een aantal werken die niet af zijn. “Als ik die tegenkom in mijn atelier, kan het zomaar gebeuren dat ik er weer een tijdje mee bezig ben.”

Op zijn website zijn veel variaties met begeleidende teksten te vinden: www.rinusgroenendaal.exto.nl

Kijk voor openingstijden op www.dijckhuis.nl/info-t-dijckhuis, of bel 0181 471 328