03-12-2021Cultuuragenda Kunst Geen

PIET MIDDELHOEK – Interview met Frans Bianchi

Aanstaande woensdag start de twaalfdaagse BKR- expositie in de infirmerie met onder andere meer dan 70 werken van bekend Briels kunstenaar Piet Middelhoek.

Deze werken lagen tientallen jaren op zolder en worden nu voor het eerst getoond. Bij interesse in één van de BKR-schilderijen kan men dit aangeven meedingen op de veiling op 22 januari.

We weten veel over de kunstenaarsfamilie Middehoek, onder andere door artikelen als deze van museumdirecteur Marijke Holtrop: https://www.voornewiki.nl/archives/1525.  Maar wat voor een man was Piet Middelhoek precies? We vroegen het kunstenaar Frans Bianchi, die leerling van hem was.

Bescheiden

Frans ontmoette Piet voor het eerst in 1966. Piet Middelhoek woonde toen nog bij zijn ouders in de Coppelstockstraat. Zijn vader Martien had atelier aan huis. Frans was daar omdat de vader van Jan Bazen (Briels lijstenmaker) hem had aangeraden om naar Middelhoek te gaan en daar zijn werken te laten zien.

Martien schilderde in post Haagse School stijl. Piet was toen al bezig zich (schilderend) van zijn vader los te maken en ging abstract. Dit terwijl Piet de Rotterdamse en Haagse academie cum laude had doorlopen en voortreffelijk figuratief schilderde.

Frans vertelt: “Piet was een verlegen enigszins wat zonderlinge aardige man. Hij was heel bescheiden! Ik schilderde zelf al vanaf mijn vroeg jeugd. Van abstract begreep ik toen niets.”

Lessen

In 1987 zocht Frans weer contact met Piet Middelhoek en bezocht hem. Hij begon met aquarel lessen bij hem volgen. Dat metier beheerste Piet als geen ander. Frans  volgde met regelmaat lessen in stilleven direct naar waarneming schilderend:

“Ik herinner mij dat Piet een verzameling vazen- potten en voorwerpen voor handen had. Deze werden vaak onderdeel van het te schilderen werk. Hij nam me mee naar de diepe achtertuin die in de jaargetijden wild en vol met bloemen was gezegend. Piet griste links en rechts bossen bloemen, nam ze mee naar binnen en ‘gooide’ ze letterlijk in de voorbestemde vazen. Daarna begon het avontuur. Piet leerde me anders interpreteren en kijken naar de materie zoals de compositie-en kleurenleer.”

Dat dit niet makkelijk onder de knie te krijgen was, bleek wel. Frans: “Eer dat ik dat beheerste, waren er al aardig wat jaren verstreken.”

Dankbaar

“Nu, terugdenkend, kan ik zeggen dat ik Piet dankbaar ben. Mensen die mijn werk en dat van Piet kennen merken soms op ‘Ik zie sommige elementen van Piet in je werken’. Dat geeft me een goed gevoel.”

In 2004 regelde Frans als eerbetoon aan Piet bij een vooraanstaande galerie in Rotterdam dat ze samen een expositie kregen onder de titel ‘De leerling en zijn meester’. Piet vond dat geweldig en Frans voelde zich vereerd: “Toen ik hem de titel van de expositie vertelde, glimlachte hij en zei: ‘De mensen zullen zich afvragen, wie is de leerling en wie is de meester’. Dit ontroerde me.”

Helaas moest de expositie worden afgeblazen. De gezondheid van Piet ging dat jaar achteruit waarna hij overleed. “De expositie mocht geen doorgang hebben vanwege erfrechten etcera. Maar ik ben blij dat ik Piet mocht kennen en ik ben hem dankbaar.”

Enkele werken uit de expositie:

Expositie

Wil je de expositie bezoeken met onder andere de bijzondere werken van Piet Middelhoek die nu, na tientallen jaren, het daglicht zien?

De Infirmerie is van 8 tot en met 22 december is alle dagen van de week (met uitzondering van de zondag), op twee tijdstippen geopend: ’s morgens van 10.00 uur tot 12.00 uur en ’s middags van 14.00 uur tot 16.00 uur. Bij interesse in een schilderij kan men dit ter plekke kenbaar maken, waarna hij of zij een veilingnummer ontvangt voor de veiling van zaterdag 22 januari. De gehele opbrengst gaat naar een cultureel project voor feestjaar 2022 van Kunst en Cultuur Brielle.

Meer weten over de kunstenaar Frans Bianchi en zijn werk bekijken? Kijk dan op zijn website: www.bianchi-art.com