KijkKunst Kunstgebouw Geen

Met een beetje hulp van mijn vrienden

groep 3 en 4 | film

Met ingang van schooljaar 2023-2024 maakt film onderdeel uit van de programmering van Kijk|Kunst. Voor de verschillende doelgroepen is een project samengesteld dat bestaat uit 3 lessen. In iedere les staat een korte film centraal.

Bij groep 3-4 wordt de eerste les begeleid door een vakdocent film.

Film is een kunstvorm waarin vorm, kleur, beweging, licht en donker, dialoog en muziek bij elkaar komen. Net zoals er veel stijlen in de beeldende kunst zijn, en veel genres in theater en muziek, kent ook film veel verschijningsvormen. Omdat beeld overal in de wereld van de leerling voorkomt, zou je denken dat iedereen kan kijken naar film. Maar wat zie je precies en hoe kun je kritisch en tegelijkertijd vol verwondering kijken? Hoe kijk je naar film in verschijningsvormen die je nog niet kent? Kortom: hoe leer je film ‘spreken’? Dat leren de leerlingen in de filmprojecten van Kijk|Kunst!

Met een beetje hulp van mijn vrienden

Of je nou vleugels hebt of een vacht, of je onder water leeft, in de lucht of op het land, je kunt niet zonder vrienden. De leerlingen zien animatiefilms uit verschillende landen, gemaakt op verschillende manieren waarin dieren(vrienden) de hoofdrol spelen. Elke les behandelt een korte film en geeft handvatten om deze met de klas te bespreken. Wat zie je en wat hoor je? Door actief te kijken naar en te spreken over film, leren leerlingen kritisch te kijken naar beeld en op een andere manier te genieten van de wereld van bewegend beeld en geluid. De eerste les wordt gegeven door een vakdocent.

Cinekid

Cinekid brengt alle kinderen in Nederland in aanraking met het rijkste aanbod van filmproducties. Cinekid verwondert, vermaakt, verbindt en draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen tot zelfstandige, bewuste en kritische wereldburgers. Cinekid presenteert, produceert, leert en communiceert met, door en over film en bewegend beeld in een taal die kinderen bereikt. Op de website en tijdens het jaarlijkse Cinekid-festival.

Vriendschap in de lucht, onder water en op het land

Dit project kan aansluiten bij: film, animatie, dieren, samenwerken, vriendschap, dromen en wensen, andere landen