Cultuuragenda Kunst, Tentoonstelling Geen

Fototentoonstelling VRIJ te zien in Museum Den Briel

Van 14 oktober 2023 tot en met 1 april 2024 is de tentoonstelling Vrij. Wat Nederlanders doen als ze niet werken te zien in de Cornelia van der Lindenzaal van Historisch Museum Den Briel in Brielle.

Op groot formaat worden vijftien foto’s gepresenteerd van bijzondere hobby’s van Nederlanders. Eén van de foto’s is die van twee acrobaten, woonachtig in Hellevoetsluis: de Zotten. Elke week trainen ze samen, in een schuur en voor de lol: de zijwaartse snoek, de vlag en de stoere truc. Alle vijftien foto’s zijn voorzien van een qr code die na het scannen ervan het uitgebreide, mooie verhaal achter de hobbyist en zijn/haar hobby vertelt.

De samenstellers
De samenstellers van de tentoonstelling zijn de schrijvers en fotografen van de bijna vijf jaar durende rubriek Vrij in de weekendbijlage van NRC: Manouk van Egmond, Sanneke van Hassel, Folkert Koelewijn en Peter de Krom. Zij brachten een boek uit waarin -vanuit de bijna tweehonderd ontmoetingen voor de rubriek in NRC- 52 van de meest bijzondere Nederlanders en hun hobby’s zijn beschreven en gedocumenteerd die eerder in de rubriek in NRC waren opgenomen. Op basis van het boek werd de tentoonstelling samengesteld.
Met de fotoserie won fotograaf Folkert Koelewijn in 2022 de tweede prijs Zilveren Camera in de categorie documentair nationaal.

Het boek
Het boek bevat de foto’s en verhalen van 52 Nederlanders uit de NRC rubriek Vrij. Het boek is voor € 28,50 te koop in de museumwinkel en bij boekhandel Hoofdstuk Eén in Brielle.

Activiteiten
In de tentoonstellingsperiode staan verschillende activiteiten op het programma. Meer informatie hierover is binnenkort op de website van het museum te vinden.

Nieuwe doelgroep
Met de tentoonstelling over een hedendaags onderwerp hoopt het museum nieuwe doelgroepen aan te trekken.

Fotocredits: Goed Folk

Markt 1, 3231 AH Brielle
Algemene info museum
0181-475475;
www.historischmuseumdenbriel.nl
facebook: De Tachtigjarige Oorlog. Historisch Museum Den Briel;
X: @MuseumDenBriel;
Instagram: @museumdenbriel

Terug naar de cultuuragenda >