Cultuuragenda Kunst Geen

Expositie Glassgo

Voor Vrijheid is voor Ida Scheijgrond de vogel een ultiem beeld, gewichtloos zwevend en spelend met onzichtbare krachten als de wind.

In 2016 begon Ida Scheijgrond op het IKA Mechelen met een opleiding Glaskunst. In datzelfde jaar ontdekte zij een nieuwe manier om glas objecten te maken. Een combinatie van een werkstuk zien wat op weefsel leek (was achteraf stringers samengesmolten) en het werken met glasweefsel om mallen te versterken). Zij kwam erachter dat glasweefsel wat in de industrie gebruikt wordt, als het op een bepaalde manier gestookt wordt, tot echt glas transformeert. Ze heeft staan dansen bij de oven! In die jaren daarop heeft zij dit weefsel eigen gemaakt en heeft zij de (on)mogelijkheden leren kennen. De kwetsbaarheid van het weefsel heef zij tot bruikbare proporties kunnen terugbrengen.

In haar huidige werk is het thema op leven en dood. In bijna al haar werk komen dode materialen weer tot een nieuw leven. Een bezoeker van een eerdere tentoonstelling formuleerde het als volgt: u verheft het dode tot een nieuw leven wat prachtig mooi is en wat de fantasie prikkelt!

Voor Vrijheid is voor Ida de vogel een ultiem beeld, gewichtloos zwevend en spelend met onzichtbare krachten als de wind.

Lijven en losse hoofden zijn de levens van mensen die gestorven zijn voor onze vrijheid…

De tentoonstelling te bezoeken op:

Zaterdag en zondag 2 en 3 april
Zaterdag en zondag 9 en 10 april
Zaterdag en zondag 29 en 30 april

Tijd: van 12.00 tot 17.00 uur
Locatie: Martinuskerk, Zwartewaal