28-02-2022Cultuuragenda Erfgoed Geen

Zwaard van Bloys van Treslong week langer in het museum

Het zwaard van geuzenaanvoerder Willem Bloys van Treslong uit Oosterland NH nu te zien in Historisch Museum Den Briel.

Het zwaard bevindt zich normaliter in de Michaëlskerk in Oosterland, in de kop van Noord-Holland en blijft t/m 6 maart in het museum te zien.

Mark Paulussen, Briellenaar en lid van de Orde der Geuzen van de 1 aprilvereniging, initieerde de komst van het zwaard naar Brielle waar het in februari in Historisch Museum Den Briel tentoongesteld wordt. De presentatie van het zwaard maakt deel uit van de viering Brielle 2022.

De volgende activiteiten worden aangeboden:

  • Gratis toelichting woensdag 2 maart van 14 tot 16 uur
    De toelichting bij het zwaard duurt een kwartier. Aanmelden bij de receptie is verplicht op de dag van bezoek. Ten gevolge van de coronamaatregelen is er beperkt plaats beschikbaar (maximaal 4 personen tegelijkertijd per kwartier)
  • Schoolprogramma’s
    Voor de groepen 6 t/m 8 van het primair onderwijs en de klassen 1 en 2 van het voortgezet onderwijs zijn educatieve programma’s ontwikkeld, respectievelijk getiteld “Aan boord met Bloys” en “In het kielzog van de watergeuzen”. Info via website.

Achtergrondinformatie Willem Bloys van Treslong (1529-1594)

Geboren Briellenaar, een van de aanvoerders van de watergeuzen. Voorafgaand aan de inname van Brielle op 1 april 1572 had Bloys zijn zwaard als onderpand moeten achter- laten op het eiland Wieringen. Het wordt permanent tentoongesteld in de Michaëlskerk in Oosterland. De Stichting BOK geeft het zwaard in tijdelijk bruikleen aan het museum.

Samen zorgen voor een veilig museumbezoek

Het tonen van een Corona Test Bewijs en een ID is vanaf 13 jaar verplicht. Ook het dragen van een mondkapje in het museum is verplicht vanaf 13 jaar.