20-04-2022Cultuuragenda Theater BREStheater

Word jij – net als Jan – techniekvrijwilliger bij BREStheater?

Wat doet een techniekvrijwilliger zoal en wat is er zo leuk aan? Wij vroegen het Jan Posma, die al heel lang een steun en toeverlaat is in ons Brielse theater.

Hoe ben jij ooit vrijwilliger geworden bij BREStheater?

Ruim 30 jaar geleden kwam ik in contact met de toenmalige coördinator van het Brielse theater De Goote. Hij zei dat het theater een vrijwilligers werkgroep theatertechniek had, wat misschien wel iets voor mij zou kunnen zijn. Ik ben toen ingestapt en tot op de dag van vandaag op het technische vlak binnen de culturele wereld mijn ‘steentje’ aan het bijdragen.

Wat vind je er leuk aan?

Je ontmoet heel veel creatieve mensen, die met passie een voorstelling verzorgen. Zowel de mensen achter de schermen als de artiesten zelf. En iedere voorstelling is weer anders, waardoor het zeer afwisselend werk is. Meereizende technici van de artiesten en de technici van het theater werken op de dag van de voorstelling samen. Je bouwt als het ware samen aan iets: dat is erg mooi. En als een voorstelling niet geheel is uitverkocht, kun je ook in de zaal van de voorstelling genieten. Daardoor heb ik in die 30 jaar al heel veel verschillende soorten voorstellingen mogen zien.

Wat doe je zoal als techniekvrijwilliger?

Kort gezegd: je bent ondersteunend bezig. Maar meer toegelicht: BREStheater heeft een vaste technicus, Sander Mierop. Als vrijwilliger theatertechniek werk je met hem samen, waarbij hij de eindverantwoordelijkheid heeft. Als er hulp nodig is bij het opbouwen van het decor, is de vrijwilliger vaak degene die meehelpt. Voor hulp bij het opbouwen van het geluid en het licht werkt de vrijwilliger op aanwijzingen van Sander of de bezoekende technicus. Naarmate je meer ervaren wordt, kun je vaak ook meer zelfstandig doen. Dat maakt het dan extra leuk.

Het werk in het theater vergelijk ik vaak met een avondmaaltijd. ’s Middags bereid je de maaltijd voor. Dat vraagt het meeste werk. Daarna het eten zelf. Na afloop is het opruimen en afwassen. Dat gaat sneller dan het werk in de middag. Zo gaat het in het theater ook.

Moet je als vrijwilliger veel leren?

Het allerbelangrijkste is dat je het leuk vindt om mee te helpen die ‘theatermaaltijd’ te bereiden. Ook helpt het als je geen ‘twee linker handen’ hebt, van aanpakken weet, leerbaar bent en niet bang bent om vragen te stellen als je iets even niet meer weet. Dan is ‘veel’ een relatief begrip. De ervaring bouw je vanzelf op. Ik ben destijds ook blanco begonnen en heb alles in de praktijk geleerd.

Wat krijg je ervoor terug?

Doordat je redelijk lange dagen maakt – je begint voor de avondvoorstelling ’s middags al rond 13.30 uur – krijg je als vrijwilliger een vrijwilligersvergoeding. Dat is als aardigheidje leuk meegenomen, maar nooit mijn drijfveer geweest. Wat ik er voor terugkrijg is de energie door het werk in een leuk team op een bijzondere werkvloer. En niet in de laatste plaats het mogen en kunnen zien van heel veel verschillende soorten theatervoorstellingen.
Dat zijn de kersen op de taart als je van Kunst & Cultuur houdt!

Hoe kunnen mensen zich aanmelden?

Wie interesse heeft kan een keer komen meelopen bij ons. Neem daarvoor contact op via info@brestheater.nl onder vermelding van ‘techniekvrijwilliger’. We zijn op zoek naar iemand die ook af en toe  doordeweeks overdag tijd heeft.

Heb je behoefte heeft aan extra informatie? Vraag dan in de email naar mij, Jan, want wil ik je best als ‘ervaringsdeskundige’ het een en ander hier in het theater persoonlijk uitleggen en eventueel een korte rondleiding geven.