26-10-2021Cultuuragenda Muziek Geen

Winnaar beste lied van Brielle 2022 bekend

In BREStheater werd zondag 24 oktober de finale gehouden van de wedstrijd: wie maakt het mooiste en beste lied van Brielle 2022.

Acht deelnemers hadden de eindstrijd gehaald en wilden voor het publiek en de vakjury het beste uit hunzelf halen. Er waren deelnemers die het alleen deden of met z’n tweeën maar er was ook een heuse band en een familie ensemble a la de familie von Trapp uit de Sound of Music.

Ruim een jaar geleden meldden, na een oproep, veel Briellenaren zich aan om mee te doen. De opdracht was om met een liedje te komen met eigen geschreven tekst en zelfgemaakte muziek waarbij het moest gaan over de stad Brielle, het jubileumjaar 2022 en over vrijheid en bevrijding.

De acht finalisten hadden vooraf hun teksten en liedjes opgestuurd, die werden gescreend door de juryleden die ook zondag hun vakkennis inzetten om de liedjes te beoordelen.

Maar zondag ging het om de finale en mocht ook het publiek hun stem uitbrengen. Veel fans, vrienden en familie waren naar BREStheater gekomen om hen te ondersteunen waardoor de sfeer in het theater optimaal was.

Wethouder Robert van der Kooi verzorgde het openingswoord en heette alle deelnemers van harte welkom waarna de jonge talentvolle ladyspeaker Madelief van der Ende het overnam om alle deelnemers te introduceren.

In volgorde traden de volgende deelnemers op: als eerst Barend van Zijl die twee prachtige luisterliedjes zong, Sint Catharijne en Brielle is Vrij. Als tweede traden Simone  Verhoef en Reneé Grashof op. Zij hadden op de melodie van, In Naam Van Oranje, een eigen melodie en tekst toegevoegd met de titel’ Bevrijdingslied Brielle’. Als derde traden twee in Brielle bekende troubadours op, Frans Lodewijk en Marcus Mulder. Zij zongen ‘Vrijheidsbeeld ‘ van onze stadsdichteres Corrie van de Linde  die zelf ook in de zaal aanwezig was. Daarna was het tijd voor een bijzonder leuk optreden van de familie Beekman: moeder Irene, vader Henk, Zoon Rik, en drie  vriend(innen) vormde een zeer muzikaal gezelschap, zij brachten met veel plezier het nummer Den Briel.

Dat het heel gevarieerd was bleek uit het volgende optreden. Met zijn zwoele stemgeluid bracht Jos van Oost het nummer First of Freedom in het Engels over de Nymph op het Asylplein. Hij werd bijgestaan door zangeres Belinda van der Pol en bassist Kees van Proosdij. Daarna was het tijd voor een mooi lied van Frans Voets die op zijn bijzonder wijze het lied ‘Mijn Den Briel’ zong.  Een vrolijk optreden van Mevrouw/Meneer met een leuke video presentatie met de tekst op het beeldscherm volgde. Zij brachten het nummer ‘Brielle is een fijne plek’. En tenslotte kon iedereen los gaan  op de muziek van de Mark Paulussen en zijn gelegenheidsband: zij speelden en zongen ‘De stad van mijn Hart.

Uitslag

Het publiek  genoot en bracht hun stem uit in de grote stembus. Daarna ging de jury in conclaaf en nam de publiekstemmen mee als basis. Na de pauze maakte de jury de nummer 1 t/m 3 bekend.

Nummer drie is geworden: Frans Voets. Nummer twee werd de familie Beekman en de band van Mark Paulussen werd nummer 1. Het lied van Mark werd zowel door het publiek , als de vakjury als beste beoordeeld. Wethouder van de Kooi rijkt de prijs uit aan de winnaars: een fraai kunstwerkje van kunstenares Willie de Groot.

In het jubileumjaar worden de winnaars uitgenodigd om het winnende liedje te zingen in het weekend van 1-2-3 april, tijdens de vestingdagen op 10-11 september en tijdens muziekevenement  ‘muziek bevrijdt” dat op 29 oktober in de Catharijnekerk wordt georganiseerd.

Op het einde van de zinderende middag werden alle deelnemers in de bloemetjes gezet en gingen gezamenlijk op de foto. De organisatie dankt iedereen, in het bijzonder de stichting Brielle 2022 die de wedstrijd mede mogelijk heeft gemaakt.