Cultuuragenda Brielle 2022 Geen

Gieten zesde luidklok

In nauwe samenwerking met de gemeente Brielle en de 1 april vereniging, laat het Briels Klokkenluiders Gilde en Stichting Het Merula Weeshuis een 6e luidklok gieten voor de Sint-Catharijnekerk; de ‘Vrijheidsklok’.

De gieting door Simon Laudy staat in het teken van 450 jaar vrijheid. De oudste klok, de “Katrin” werd in 1482 onder aan de toren gegoten. Dit kleinere zusje van Katrin wordt ook onder aan de toren gegoten op 1 april 2022.

Na afkoeling van een etmaal, wordt de klok op 2 april 2022 uitgepakt en voor de eerste keer gespeeld. Op 3 april hijsen we de klok in de toren en wordt geluid, tezamen met de vijf andere luidklokken. Tijdens de gieting wordt er door het BKG uitgebreid verteld over het gietproces en omlijst met muziek, versnaperingen en verfrissingen.

PROGRAMMA

Dag 1: 31 maart

Op donderdag 31 maart arriveert vanuit Groningen de gietploeg, vijf man sterk. Zij beginnen gelijk met uitladen en opbouwen van de oven.

Dag 2: 1 april

Ergens halverwege de dag wordt het vuur van de oven aangestoken. De rest van de middag is de gietploeg bezig het vuur goed brandend te krijgen en houden, zodat de “klokspijs” rond in de avond op temperatuur is. De gieting kan beginnen.

Rond 21.00 uur vindt de gieting, in het donker, plaats. Dat is mooi en spannend om te zien, want wanneer de gietkom eruit wordt gehesen, zal een deel van de gloeiende kolen over de grond rollen omdat één van de zijkanten van de oven wordt opengebroken.

Dag 3: 2 april

In de loop van de ochtend zal de klok, die dan voldoende is afgekoeld, door de gietploeg worden uitgepakt. Zal de klok gaaf uit de mal komen? Is de klank bij de eerste keer aanslaan zoals de ontwerper heeft bedoeld? Spannend!

Vervolgends wordt de klok in de toren binnendoor naar boven gehesen.

Dag 4: 3 april

Als de klok eenmaal op haar welverdiende plaats hangt zal ze voor het eerst door het Briels Klokkenluiders Gilde worden geluid.

Brielle beschikt vanaf dat moment over zes luidklokken in de Catharijnetoren!

Evenement info

Datum: vrijdag april 1 2022
Tijd: Hele dag, 2 en 3 april
Locatie: Catharijnehof 1, Brielle