05-02-2024Cultuuragenda Toneel K&C Brielle

Volle zaal bij het Eenakterfestival 2024: Enthousiast publiek en fantastische eenakters!

De grote winnaar van het Eenakterfestival zijn De Komedianten !

Zondag 4 februari vond in BREStheater Brielle een succesvolle editie van het Eenakterfestival plaats. Vijf amateurtheatergroepen waarvan vier uit de regio (van Hellevoetsluis tot Tinte, Zwartewaal, Brielle en Nissewaard) speelden de sterren van de hemel. Samen hebben zij een divers scala aan eenakters laten zien in een vol BREStheater.

 

Het Eenakterfestival werd feestelijk geopend door presentator Mario Cramer met een eigen nummer “Bij de stichting!” Na een welkomstpraatje van Cynthia Dekker, directeur van Stichting Kunst en Cultuur Brielle, betrad Helvetia met het luchtig drama “Dance of the sugar plump fairies” als eerste het podium. Daarna volgende St. Leonardus met het luchtig drama “Hij van haar”, als derde werd er goed gelachen om TIOS met de komedie “Fout Oud”. Na de pauze waren De Komedianten aan de beurt met het absurdistische stuk “De man achter de gokkast” en het festival werd afgesloten door Postiljon met het drama “R.A.M.

Het Eenakterfestival was ook dit jaar weer amusant, enerverend, ontroerend en inspirerend. Het was een feestje voor de theatergroepen om weer te spelen en voor het publiek was het ook geweldig om naar te kijken.  Bezoeker Petra reageert enthousiast: “Echt bijzonder om te zien dat elke groep ziel en zaligheid in een stuk gooit”. Bezoeker Chelsey vult aan: “Elk stuk heeft een bepaalde boodschap die doet nadenken”.

De jury bestaande uit Jimmy Plooij, Francien Schraal en Robert van de Merwe waren zeer lovend over alle eenakters. “Het was mooi om te zien dat klassiek toneel en modern toneel elkaar tegenkomen” aldus jurylid Robert van de Merwe.  De juryleden hadden dan ook een zware dobber over wie de winnaar moest zijn. “Er waren diverse kwaliteiten en het was dan ook een nek aan nekrace” aldus de juryleden. Na een intensief overleg kondigden zij DE KOMEDIANTEN als winnaar aan! Cynthia Dekker, directeur van Stichting Kunst en Cultuur Brielle reikte daarna de publieksprijs uit en dit was wederom aan De Komedianten! De Komedianten slepen dit jaar dus twee prijzen in de wacht! De Komedianten reageren enthousiast: “Al was verlies een hoofdthema in het stuk “De man achter de gokkast” hebben we zowel de publieksprijs als juryprijs gewonnen. Speler Martijn de Man vult aan: “We doen het altijd voor de publieksprijs maar het is erg fijn dat de jury ons stuk erg mooi vond en het ook begreep!”

Het Eenakterfestival wordt sinds 2013 georganiseerd door Kunst en Cultuur Brielle en vindt jaarlijks plaats op de eerste zondag van februari en beidt sinds de start het podium aan alle theatergroepen in de regio. Het Eenakterfestival biedt niet alleen amateurgezelschappen de gelegenheid hun voorstellingen op een groot podium te presenteren maar het is ook een uitgelezen mogelijkheid voor toneelgroepen om elkaar te ontmoeten. Ze bekijken elkaars producties en ze brengen de hele dag samen door. “BREStheater is een warme inspirerende plek voor het Eenakter Festival en is altijd erg goed georganiseerd” aldus jurylid Jimmy Plooij.  Daar staat het Eenaktfestival ook voor, stimulans en inspiratiebron voor de groei en ontwikkeling van het amateurtheater.

Een aantal toneelverenigingen hebben binnenkort een eigen toneeluitvoering. Voor meer informatie hierover ga naar de cultuuragenda

Ga naar de cultuuragenda >