Cultuuragenda Muziek Geen

Reizende tentoonstelling ‘Kerken en slavernij’

in juni te zien in de Sint Catharijnekerk

Dit jaar vieren we in Brielle 450 jaar ‘eersteling der vrijheid’. Het jaar 1572 laat zien – alleen al door de moord op de 19 geestelijken – dat vrijheid voor de één onvrijheid voor de ander kan betekenen. Vrijheid vraagt ook om aandacht voor verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. Met als doel vastgeroeste denkpatronen te veranderen, reist de tentoonstelling ‘Kerken en slavernij’ (over de rol van kerken bij het slavernijverleden) door Nederland. In juni zal de tentoonstelling in de Catharijnekerk te zien zijn. De tentoonstelling is tot 26 juni bijna elke dag te bezichtigen tijdens de openingstijden van de Catharijnekerk.

 

Slavernijverleden bespreekbaar maken

De tentoonstelling is onderdeel van een serie activiteiten die de werkgroep ‘heilzame verwerking van het slavernijverleden’ organiseert. De werkgroep, een initiatief van onder meer de Lutherse Kerk in Amsterdam, wil het thema slavernijverleden bespreekbaar maken, en vervolgens zoeken naar een ‘heilzame verwerking’ ervan.

De tentoonstelling is vormgegeven door Vincent van Velsen. Van Velsen is kunsthistoricus, onderzoeker en curator met een achtergrond in kunst -en architectuurgeschiedenis.

Muzikale afsluiting op zondag 26 juni

Op zondag 26 juni zal de tentoonstelling worden afgesloten met een optreden van Giovanni van Gom, performer en zanger, met een programma met verhalen en liederen die gezongen werden door tot slaaf gemaakten.