Cultuuragenda Cursus Geen

Cursus:

De archeologie van Europa: Steentijd

3 lessen

Meld je hier aan >

Duizenden jaren geleden leerden mensen akkers te bebouwen en dieren te fokken. Deze mensen waren de eerste boeren en veetelers. Vanuit het Nabije Oosten verspreidde het boerenbedrijf zich over Europa, hoewel in sommige gebieden mensen nog lang bleven jagen en verzamelen zoals in Nederland.


Hoe leefden de jagers en verzamelaars in Europa? Wat veranderde met de komst van de eerste boeren. Bijzonder is dat de vroege boeren in Europa grote, stenen bouwwerken oprichtten. In Nederland zijn dat de oudst zichtbare monumenten: de hunebedden. Hunebedden waren zeker grafkamers, maar waarschijnlijk hadden ze meer functies. Hunebedden zijn niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland en het zuiden van Scandinavië gevonden. Grote stenen monumenten, net iets anders dan de hunebedden, zijn ook bewaard gebleven in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk en het Iberisch schiereiland.
Daar zijn niet alleen graven, maar ook steencirkels gebouwd. De beroemdste is Stonehenge, waar de afgelopen tijd veel onderzoek gedaan is.Waarom staken deze vroege boerengemeenschappen zoveel tijd in het oprichten van stenen monumenten? Tijdens de cursus wordt informatie gegeven over de monumenten en musea waar deze monumenten te zien zijn.

tijd: vrijdag 10:00 – 12:00
startdatum: 3 maart 2023. 3 lessen
plaats: De Man, Burg. Letteweg 30, Oostvoorne
docent:  

Mw.D. de Wild
prijs:

€ 58,50
met korting:
€49,50
Meld je direct aan

Evenement info

Datum: vrijdag maart 3 2023
Tijd: 10:00-12:00 uur
Locatie: De Man, Burg. Letteweg 30, Oostvoorne