Cultuuragenda Literair Geen

SPOKEN Awards On Tour

Spoken word van de bovenste plank!

Het brede genre spoken word is een mix tussen hiphop en poetry en kent vele hoeken en disciplines. Maak kennis met dit veelzijdige genre en geniet van zes spoken word performers van het hoogste niveau in de SPOKEN Awards On Tour!

Spoken word artiesten geven door het spelen met woorden, een pure en directe inkijk in hun ziel en brein. Spoken word brengt kennis over, amuseert, inspireert én verbindt. Deze avond wordt georganiseerd door Stichting SPOKEN die om het jaar op zoek gaat naar de meest inspirerende woordkunstenaars van het moment. Na drie edities van de SPOKEN Awards, gaan zes van de winnaars nu voor het eerst samen op tournee!

De setting van de theatershow de SPOKEN Awards On Tour gaat terug naar de roots van het genre en zoomt in op de historie van woordkunst in Nederland. In regie van de Rotterdamse theatermaker Tjon Rockon (bekend van onder andere het artistieke genootschap Grande Loge), komen deze editie van de SPOKEN Awards On Tour de volgende artiesten langs:

Zaïre Krieger (winnaar Gospel 2019)
Deze student voor Internationaal Recht is naast freelance journalist ook spoken word artiest. Ze houdt zich bezig met maatschappelijke onderwerpen als racisme, feminisme en de LGBTQ+ community. Daarnaast is ze dé Nederlandse uitverkorene om het inauguratiegedicht ‘The Hill We Climb’ van Amanda Gorman en haar eerste dichtbundel naar het Nederlands te vertalen.

Gilles Renard (winnaar Storytelling 2019)
Dichter en podiumrekel met een voorliefde voor Liefde met de Hoofdletter L. De Vlaamse Gilles Renard maakt zijn debuut op de ‘Naft voor woord’-wedstrijd en stond als headliner op het programma van de Antwerpse Mama’s Open Mic. Het SPOKEN-panel over zijn finale-show: “We werden meegevoerd door zijn beeldende verhalen. Het was intens, strak gepresenteerd en sexy!”.

Marrit Jellema (toen als ‘Ellen Deling’ winnaar Lyrics 2019)
Marrit Jellema is verliefd op taal. Smoorverliefd. Geen grap (pak haar haar pen niet af!). Ze schrijft over dingen die ze om zich heen ziet en wil mensen aan het denken zetten en hun ogen openen. Het SPOKEN-panel voer Marrit: “Dit is wat kunst doet. Het raakt je op plekken waarvan je je niet eens bewust was. En dat alles in een vorm die zo authentiek is met een intensiteit die je heel weinig tegenkomt.”

De 1’3 (toen als ‘Roads’ winnaar aanmoedigingsprijs 2019)
Deze MC en dichter had nog niet vaak op een spoken word-podium gestaan toen hij aan de SPOKEN Awards meedeed. Als nieuweling verwarmde hij de harten van zaal en panel en won de aanmoedigingsprijs: “Wij hebben vanavond meerdere taalkunstenaars gezien, maar één iemand stak daar voor ons qua taalvernuftigheden en presence op het podium met kop en schouders bovenuit! Met zijn volledige naam Rodgairo Dalnoot is hij begin juli verkozen als Stadsdichter van Tilburg.

Hind Eljadid (winnaar Poetry 2017)
Met haar maatschappijkritische teksten verovert ze het podiumlandschap in België en daarbuiten. Ze wil haar toehoorders aan het denken zetten door al spotend ‘het systeem’ aan te klagen. Ze won in 2017 als enige vrouw en Belg een SPOKEN Award in de categorie Poetry en stond in de finale van U-slam en de halve finale van het NK Poetry Slam. Als ze zelf niet op het podium staat is ze bezig met haar eigen podium Zonderwolk verder uit te bouwen.

Guus van der Steen (winnaar Comedy 2015)
Hij studeerde Engels in Leiden en is acteur, muzikant en spoken-word artiest. Samen met zijn broer maakte hij furore als de Nederlandse hiphopformatie Kern Koppen en daar stonden ze ook mee in het theater met de shows Stomp, Aardappelvreters en op Oerol. In 2015 was hij de winnaar van de allereerste SPOKEN Awards in de categorie Comedy en nu gaat hij met de winnaars van de jaren erna mee op tour.

Kaartverkoop

Kaarten zijn te koop via BREStheater via deze knop:

Tickets

Evenement info

Datum: vrijdag november 19 2021
Tijd: 20:30 uur
Locatie: BREStheater, Reede 2a