Cultuuragenda Theater Geen

Openlucht theaterstuk “Land uit Zee Maerlants Voorne”

Mede gebaseerd op het enthousiasme en het succes van Perpetuum Mobile, project vorig jaar komt er een tweede theaterspektakel over de onbekende maar niet onbelangrijke historische verhalen van Voorne: de Cisterciënzer monniken en Jacob van Maerlant. Als decor wordt er gebruik gemaakt van de historische locatie Noordpoort en het Bastion IX

Achtergrond

Na de overstromingen op het eiland Voorne riepen de Heren van Voorne de hulp in van de Vlaamse Cisterciënzer monniken, daar deze de kennis en kunde hadden om dijken aan te leggen. De dijken waren hard nodig om de zee bij Voorne weg te houden na de stormvloed van 1214. Het theaterspektakel eindigt met heftige natuurbeelden uit onze huidige tijd, die een naar het heden getransporteerde Jacob van Maerlant heftig ontroeren. Boodschap is dat we net als vroeger (15e eeuw de Sint Elisabethsvloed,1953 Deltawerken) droge voeten willen houden en daarom in zullen moeten zien dat er wereldwijd draconische maatregelen genomen dienen te worden.

Jacob van Maerlant, een van de grondleggers van de Nederlandse taal, heeft een tiental jaren in het huidige Brielle (toen Maerlant) gewoond en gewerkt als koster. Zijn boeken zijn zeer belangrijk voor de Nederlandse taal en een aantal daarvan heeft hij zelfs hier in het huidige Brielle geschreven. Echter maar weinig mensen, zelfs Briellenaren weten wie hij was en hoe belangrijk hij is geweest als auteur. Hij schreef namelijk in een taal die voor iedereen begrijpelijk was en zo legde hij de dertiende-eeuwse Nederlanders voor het eerst uit hoe hun wereld in elkaar zat.

Dit theaterspektakel wordt voor en door bewoners van Voorne Putten en voor bezoekers uit den lande opgevoerd.

Voorafgaand aan het openlucht theaterstuk “Land uit Zee Maerlants Voorne” op 22 en 23 juni 2024, organiseert Culturele Stichting Voorne in samenwerking met “Vrienden van de Catharijnekerk” drie lezingen ( 11 april, 16 mei en 13 juni) die elk een aspect behandelen van de wereld rond Jacob van Maerlant op Voorne. Ga naar de cultuuragenda voor meer info over deze lezingen.

Meer info >
Terug naar cultuuragenda >

Evenement info

Datum: zondag juni 23 2024
Tijd: 13.30 - 22.00
Locatie: Noordpoort, Brielle