Cultuuragenda Tentoonstelling Geen

Herhaling Torpedisten – spel en wandeling

De Vereniging Maarlandbewoners organiseert dit feestjaar in het kader van 450 jaar vrijheid een tentoonstelling over de Torpedisten, een bijzonder korps militairen dat meer dan honderd jaar geleden in Brielle gelegerd was.

Zaterdag 14 mei 2022 om 15.00 uur bij de Sloepenloods aan de Maarlandhaven wordt het verhaal van de Torpedisten verteld door enkele figuranten in interactie met het publiek.

Op zondag 15 mei wordt het “spel” herhaald, met de verhalen en de wandeling voor belangstellenden (start om 15.00 uur).

Aansluitend zal er een torpedisten wandeling zijn langs de gebouwen die ooit door de torpedisten werden gebruikt en zal de Buitenexpositie officieel geopend worden.

Ook zal het, meer dan 130 jr oude originele opleidingsschip van de Torpedisten, de lemsteraak “de Nettie” te zien zijn in de haven bij de Sloepenloods.

De foto’s met bijbehorende teksten zijn de gehele zomer te bezichtigen op het grasveld voor de sloepenloods.

Via QR codes is nog meer aanvullende informatie over hun geschiedenis in Brielle te lezen, dus neem allen je telefoon mee!

Achtergrond

De aanleiding voor deze expositie is het jubileumjaar Brielle 450 jr bevrijd. Het bijzondere is dat het ook een jubileumjaar is voor de Torpedisten.  Het korps Torpedisten is ruim 50 jaar gelegerd geweest in Brielle en vertrokken en deels opgeheven in 1922. Precies 100 jaar geleden dus!

De Vereniging Maarland Bewoners heeft dit feit opgepakt omdat bewoners aldaar de historie van hun woonomgeving koesteren. De sloepenloods is een markant gebouw op het Maarland en verdient het om nu eindelijk eens in de picture te staan. Daarnaast zijn er vele gebouwen in Brielle die ooit gebouwd zijn voor het Korps Torpedisten; een feit dat onbekend is bij vele Briellenaren en bij onze toeristen.

Meer informatie:

www.verenigingmaarlandbewoners.nl

Evenement info

Datum: zondag mei 15 2022
Tijd: 15:00 uur
Locatie: Sloepenloods Brielle