Cultuuragenda Erfgoed, Festival K&C Brielle

Vele bezoekers trotseren de hitte op de Open Monumentendag

Op zaterdag 9 september vond de 37e editie van de Open Monumentendag plaats. Ondanks de hitte hebben bijzonder veel mensen in de binnenstad van Brielle een of meerdere monumenten bezocht of een activiteit bijgewoond.

Voor de Open Monumentendag waren er maar liefst 26 panden open om te bezoeken. Niet alleen de bekende, grote historische gebouwen, ook kleinere monumenten van particuliere eigenaars kon je bezoeken. En achter elke voordeur bruiste het bovendien van het leven, want in ieder monument vond je creatief talent. Zo gaf een enthousiaste bezoeker aan dat de optredens in de monumenten een erg leuke toevoeging waren en het bracht de monumenten echt tot leven.

Nathalie Lemmen en Robert van Herk, die in opdracht van Stichting Kunst en Cultuur Brielle de Open Monumentendag organiseren, zijn erg trots op het resultaat. ‘Ondanks de hitte kunnen we gerust spreken van een geslaagde Open Monumentendag met mooie aantallen bezoekers. Zelfs de afgelegen Bedevaartskerk passeerde de 100 belangstellenden, en dat terwijl de paardentram niet reed. De openingsact van Anne Rats maakte indruk en de vrijheidslezing van Levchenko werd goed bezocht. Topper was de voormalige apotheek aan de Voorstraat waar verhalenverteller Bram Poldervaart zonder pauze meer dan 200 mensen te woord heeft gestaan’ aldus een enthousiaste Robert.

Bezoekers reageren enthousiast: ‘Zo leuk, alle grote monumenten kennen we nu wel, daarom bezoeken we vandaag de particuliere huizen.’ gaf een echtpaar aan. Bij de RSG zij bezoeker Nico de Vries: ‘Prachtig. Ik zie de directeur daar nog staan, bovenaan de trap. Wat was die man streng.’ Over Anne Rats zei Bram Poldervaart: ‘Dat was echt heel indrukwekkend.’

De vele verhalenvertellers, muzikanten, acteurs, dansers, circusartiesten op verrassende locaties werden erg gewaardeerd. Kortom, veel tevreden geluiden en dus een geslaagde Open Monumentendag.

Ga terug naar de cultuuragenda >