06-01-2022Cultuuragenda Nieuws K&C Brielle

Kennismaken met onze nieuwe directeur

Kunst en Cultuur Brielle heeft een nieuwe directeur! Ze heet Cynthia Dekker. Deze veelzijdige vrouw uit Rotterdam is deze week gestart met haar nieuwe functie in Brielle.

Cynthia heeft ruime ervaring in de kunst- en cultuurwereld, waaronder in leidinggevende en brede managementaken in dynamische omgevingen. We vinden het super dat zij haar ervaring in onze organisatie komt brengen.

Van Rotterdam naar Brielle
Het lijkt voor ons een hele stap, maar Cynthia zelf denkt daar toch anders over: “Kunst en cultuur in de regio is enorm belangrijk. Of dat nu in Rotterdam-Noord is, de wijk waar ik woon, of in een gemeente als Brielle of straks Voorne aan Zee. De grotere podia en evenementen in de steden hebben alleen wel minder ‘improvisatiemogelijkheden’ of bewegingsvrijheid. Ze vervullen een specifieke rol met wat meer traditioneel aanbod. Ze moeten ook ver vooruit plannen. Terwijl in kleinere steden, dorpen en wijken de functie van kunst en cultuur juist prominenter en dichter bij de mensen staat en flexibeler kan zijn. Kunst en cultuur verrast, ontroert en inspireert mensen: ze ontwikkelen zich, het daagt hun creativiteit uit. En het bestrijdt ook eenzaamheid. Mensen met dezelfde interesses ontmoeten elkaar en dit verrijkt en zorgt voor kwaliteit van leven. Dat is zó belangrijk en het is daarom overal een uitdaging om dat op een goede manier te stimuleren, of het nu om een stad, een wijk of een regio gaat.”

Cynthia heeft er enorm veel zin in. “Deze functie hier bij Kunst en Cultuur Brielle heeft van alle functies die ik heb gehad iets in zich. Ik werkte tot de kerstvakantie voor het Fonds voor Cultuurparticipatie, één van de zes landelijke rijkscultuurfondsen. Daarvoor heb ik als hoofd cultuurparticipatie en onderzoek & expertise bij Rotterdam Festivals gewerkt en drie jaar als hoofd van het Utrechts Uitburo. En de 10 jaar ervoor werkte ik bij de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR). Hier introduceerde en gaf ik inhoud aan de slogan Kunst voor/ van alle Rotterdammers. In mijn nieuwe functie kan ik dat allemaal combineren en dat ook nog in de fijne omgeving van een klein, hecht team met vrijwilligers in een bijzondere setting als dit sport- en cultuurhuis!”

Kracht van samenwerking
Op de vraag wat Cynthia denkt dat zij ons denkt te kunnen brengen, antwoordt ze direct: “collectiviteit”. “Als er íets is wat ik heb geleerd in al die jaren is het de kracht van samenwerking: hoe je van één en één drie maakt. Het is altijd mogelijk om te kijken naar ‘common ground’, want wat je deelt met andere partijen is vaak veel meer dan je in eerste instantie denkt. In Rotterdam zie ik dat in projecten als de stadstuinen: iedereen werkt mee. Dit is zóveel krachtiger, dan dat er allemaal aparte perceeltjes staan met bordjes ‘dit is mijn tuin’.”

Vrije tijd
Wat houdt Cynthia bezig in haar vrije tijd? “Ik woon samen met mijn man in een fijn huis in Rotterdam. We gaan graag uit eten of lopen naar de markt op zaterdag. Ik doe aan dans en theater. Daarnaast ben ik mantelzorger voor mijn zus, die meervoudig gehandicapt is. Dat vormt je wel in wie je bent en wat je belangrijk vindt.”

Waar zou je heen gaan als je ineens een week vrij zou hebben? “Dan zou ik óf naar Italië gaan om lekker te struinen door kleine dorpjes en te genieten van het lekkere eten en drinken. Of ik zou naar New York of Londen willen om de mooie voorstellingen te gaan bezoeken die daar nu draaien.”

Kennismaken
Iedereen die Cynthia persoonlijk nog beter wil leren kennen: ze zal regelmatig in Sport- en Cultuurhuis DukdalfBRES te vinden zijn en uiteraard stelt ze zich de komende maanden voor aan iedereen die vanuit haar functie met haar zal samenwerken. We wensen haar van harte welkom!