Cultuuragenda Evenement Geen

Workshop Maak Je Eigen Maskerade Masker

Zelf een masker maken? Dat kan met deze workshop!

Bij veel Briellenaren loopt de Maskeradekoorts al behoorlijk op!

Er spelen op lokaal, landelijk en zeker ook buiten onze grenzen veel dingen die ons niet gelukkig maken, maar die tegelijkertijd ook een inspiratiebron kunnen vormen voor een duidelijk en kritisch protest. Laat je horen en zien tijdens de Maskerade en toon, onherkenbaar voor anderen, je kritiek of juist waardering, want dat kan natuurlijk ook! De tijd van het stille protest is gelukkig voorbij, maak dus gerust wat geluid. We kijken nu al uit naar alle kritische en ludieke vormen van protest die voorbij zullen komen.

Hoe zit het ook alweer?
De Maskerade bestaat in Brielle al eeuwenlang, in 1630 wordt al verslag gedaan van het zogenaamde Klaassielopen. Hierbij maakten Brielse jongemannen jacht op de plaatselijke deernen. In de loop der jaren verandert er steeds wel iets en wordt het Klaassielopen langzamerhand steeds meer de Maskerade zoals we die nu ook nog beleven. Het is echter pas vanaf 1850 dat de Maskerade wordt gezien als een jaarlijks terugkerende traditie.

Workshop
De makkelijkste oplossing is om een kant en klaar masker te kopen. Dan ben je het snelst onherkenbaar. Maar hoe leuk is het om zelf een masker te maken dat zowel uiting geeft aan je onderwerp als aan je eigen persoonlijkheid? Daarom is Patrizia Esposito, de maakster van het Capirussa-masker, uitgenodigd voor een Workshop “Maskers Maken”. Tijdens de workshop vertelt ze iets over de geschiedenis en de gebruiken rondom het masker door de eeuwen heen. Vervolgens leert ze iedereen zelf de basis te leggen voor een eigen, karakteristiek masker. Het is de bedoeling dat iedereen na afloop naar huis gaat met een zelfgemaakt masker en genoeg inspiratie heeft opgedaan om er thuis verder mee aan de slag te gaan.

Wat kost het?
De kosten voor de workshop zijn eigenlijk tien euro per persoon, maar de Stichting Kunst en Cultuur heeft aangeboden de helft van deze kosten voor haar rekening te nemen. Uiteindelijk betaal je dus maar vijf euro voor deze unieke kans. Het basismateriaal voor het masker is bij de prijs inbegrepen, maar het meenemen van extra versiering wordt aangeraden. Je kunt denken aan stukjes stof, (nep)bont, takjes, kraaltjes of wat dan ook. En ook niet onbelangrijk… neem zelf een schaar mee!

Wanneer een waar?
De workshop wordt gegeven op zondagmiddag 6 november en begint om 13.00 uur. De locatie is bij De Brielsche Aap. Kosten vijf euro. Er is plaats voor maximaal 15 personen, schrijf in via onderstaand mailadres: brampoldervaart@gmail.com

Hou voor alle informatie over de Maskerade deze pagina in de gaten en ook de volgende Facebookpagina’s: Brielse Maskerade, Beleef Brielle, Stichting Kunst en Cultuur.

Evenement info

Datum: zondag november 6 2022
Tijd: 14.00 uur
Locatie: Kaaisingel 2