Cultuuragenda Theater Geen

Margareth van Rooijen regisseert ‘gigantisch theaterspektakel’ in Brielle

Koop hier je tickets >

Theatermaker Margareth van Rooijen zit nu in de eindfase van het gloednieuwe theaterspektakel “Land uit  zee, Maerlants Voorne” dat zal plaatsvinden in Brielle bij de Noordpoort op 22 en 23 juni a.s. In dit interview met ons vertelt de regisseuse dat het gaat om een speciaal en uniek concept waarin het publiek naar de 13e eeuw wordt verplaatst.

Theaterspektakel

“Ik ben samen met een geweldige groep mensen bezig met het kostuum theaterspektakel Land uit zee, Maerlants Voorne” vertelt Margareth. “Het gaat over de geschiedenis van Voorne met Jacob van Maerlant als hoofdpersoon en ik ben ervan overtuigd dat het een grote indruk gaat achterlaten omdat je als publiek verplaatst wordt naar de 13e eeuw.”

Met het theaterstuk wil Margareth Jacob van Maerlant bekend maken bij het grote publiek omdat hij een belangrijk persoon is in de geschiedenis van Voorne en Nederland. Jacob van Maerlant was namelijk de grondlegger van de Nederlandse taal. Rond 1260 werd hij koster voor de Pieterskerk  in het plaatsje Maerlant  op het eiland Voorne en in de 10 jaar dat hij koster was heeft  hij vele Franse en Latijnse werken vertaald naar het Diets (middeleeuws Nederlands) En vanuit het Diets is de Nederlandse taal ontstaan. Jacob van Maerlant heeft een aantal boeken  geschreven op het Maerlant. Daarnaast heeft hij Floris de vijfde (zoon van Willem de tweede) lesgegeven en heeft hij werken voor hem naar het Diets vertaald o.a Alexanders geesten, een boek waarin hij het leven beschrijft van Alexander de Grote                  Dit boek moest een  voorbeeld  zijn voor de jonge Floris  om hem te helpen bij zijn latere functie als graaf van Holland en Zeeland. “Vanwege zijn belangrijke rol in de Voornse en Nederlandse geschiedenis wordt  het volgens mij eens het tijd dat we Jacob van Maerlant  in de schijnwerper  zetten” aldus Margareth

Het verhaal

Het verhaal Land uit  zee, Maerlants Voorne, vertelt een van de  mooiste en verborgen geschiedenissen van Nederland. Het verhaal begint in 1214. Een tijd waarin er grote overstromingen waren op Voorne en de Cisterciënzer  monniken dijken kwamen aanleggen. Het gaat dus over de ontstaansgeschiedenis  van Voorne, de rijke vishandel door de  open ligging aan de zee en handel met Engeland. Dit leverde een welvaart op en zodoende kon de gemeenschap zich een  kerkje veroorloven. En bij een kerk hoort een koster. En met de komst van de nieuwe koster Jacob van Maerlant kwam er ook een hoop kennis naar de regio.

 

Het theaterspektakel vindt plaats rondom de Noordpoort in Brielle. Als bezoeker zit je letterlijk in het midden van deze levende geschiedenis en door het grote speelveld in de buitenlucht word je als bezoeker aan alle kanten door het verhaal omgeven. Aan de ene kant zie je het boerenleven en aan de andere kant het vissersleven. De Noordpoort is het Hof van Voorne en de Bastion IX is het Pieterskerkje waar Jacob van Maerlant koster is geweest. Vertellers verbinden het verhaal. Twee grote beeldschermen met beeldmateriaal versterken het verhaal en als bezoeker word je ook letterlijk meegenomen in het verhaal.

 

De mensen achter het spektakel

“In totaal doen er 100 mensen mee aan dit spektakel. De muziek tijdens de voorstelling is van Libertatis, het Beiaardkoor en de Folkgroep Pekel met Peter Moree als muzikale regisseur. Daarnaast zijn de dansers van Libertatis ook aanwezig en we hebben maar liefst 40 spelers! Een deel is speler bij de Komedianten en andere deel is speler bij de Culturele Stichting Voorne en daarnaast doen er ook kinderen mee van de OBS ’t Want uit Zwartewaal” aldus Margareth. Ze vult aan “ik ben echt superblij met alle vrijwilligers! Het is een mooie groep geworden waarin jong en oud echt met elkaar samenwerkt. Annemarie Scholten (80 jaar) is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het coördineren en aansturing van alle lokale naaisters die de kostuums maken. We doen het echt allemaal met elkaar. En zoals ik zelf altijd zeg: “wat je doet, doe je met elkaar!”

Waarom moeten mensen komen?

“De mensen moeten komen omdat het een heel mooi spektakel is met geweldige acteurs, een spectaculair decor, indrukwekkende live muziek, zang  en dans. “Je verplaatst je echt helemaal naar de 13e eeuw! Dit wil je niet missen!” zegt Margareth enthousiast!  Margareth sluit af “We hebben nog 2 weken te gaan en dan is het zover! We hebben er super veel zin in en kunnen niet wachten om vele bezoekers mee de geschiedenis in te nemen”.

 

Kaartverkoop

De kaartjes zijn €15,00 per stuk en zijn te bestellen via www.culturelestichtingvoorne.nl.

Er zijn in totaal 4 voorstellingen.

Zaterdag 22 juni om 13:30 en 19:30

Zondag 23 juni om 13:30 en 19:00.

 

Voorafgaand aan het openlucht theaterstuk “Land uit Zee Maerlants Voorne” op 22 en 23 juni 2024, organiseert Culturele Stichting Voorne in samenwerking met “Vrienden van de Catharijnekerk” drie lezingen ( 11 april, 16 mei en 13 juni) die elk een aspect behandelen van de wereld rond Jacob van Maerlant op Voorne. Ga naar de cultuuragenda voor meer info over deze lezingen.

Koop hier je tickets >