Cultuuragenda Muziek K&C Brielle

Jumbo Big Band Festival komt eraan!

‘Big Bands zijn mijn passie!’

– In gesprek met Rob Catlender, van Stichting Kunst en Cultuur Brielle.

Op zaterdag 17 september vindt het jaarlijkse Jumbo Big Band Festival plaats in de Brielse binnenstad. Op podium op de Markt bij de Hoofdwacht strijden in de middag vier big bands om de Jerry van Rooyen big band prijs. In de avond komen we in tropische sferen met de wereldberoemde Cubop City Big Band. De organisatie van het evenement is in handen van Rob Catlender van Stichting Kunst en Cultuur Brielle.

‘Ik sta al mijn hele leven als dirigent voor verschillende big bands’, vertelt Rob. ’35 Jaar lang werkte ik op het conservatorium in Rotterdam, waar ik ook een jazz-ensemble leidde. Sinds mijn pensionering ben ik nog altijd dirigent en schrijf ik bladmuziek voor big bands: via mijn website schaft men uit binnen- en buitenland deze stukken aan.’

Rob nam in 2009 het festivalstokje over van Krijn van Driel. ‘Krijn was mijn buurman en een vriend van me, en we deelden de passie voor jazz en big band muziek in het bijzonder. Dus dat hij me vroeg de organisatie van het Big Band Festival van hem over te nemen vond ik een eer. En het bleek ook nog eens heel erg leuk om te doen!’.

Dit jaar is het de 21ste editie dat het festival georganiseerd wordt. Rob: ‘Dat wél alleen als je de coronajaren meetelt. Want de afgelopen twee jaren zijn we in de vorm van een concert in BREStheater toch doorgegaan. Dus of het nu de 19de of de 21ste is, dat kan ik eigenlijk niet zeggen’, vervolgt hij lachend. ‘Maar dat we dit jaar weer naar buiten kunnen, daar kijk ik wel echt naar uit!’.

Vier big bands strijden in de middag vanaf 13.00 uur voor een jury voor de Jerry Rooyen big band prijs. ‘Big band muziek is echt een niche: de groep liefhebbers van jazz-muziek is best beperkt. Voor mij is zo’n festival en zo’n battle echt een manier om deze muziekvorm steeds weer bekend te maken en in stand te houden. Uit heel Nederland en België komen liefhebbers naar Brielle en we laten ook mensen kennis maken die nieuwsgierig zijn naar het festival en de muziek.’

Rob kijkt ook erg uit naar de hoofdact ’s avonds om 20.30 uur. ‘We hebben de Cubop City Big Band geboekt en deze latin band is echt bijzonder. De big band staat onder leiding van drummer Lucas van Merwijk. Zelfs in Latijns-Amerika zelf zijn ze bekend; ze zijn gewoon wereldwijd dé topband in dit genre op het moment. Dat lijken stoere woorden, maar ik durf dat wel te zeggen.’

Op zondag 11 september is er nog een kleine inleiding op het Big Band Festival, want dan nemen alvast twee big bands het tegen elkaar op de Brielsche aap. Klik hier voor meer informatie.
Bij beide evenementen kunnen mensen gratis komen genieten.

 

Foto: Rob Catlender op het Big Band Festival in 2019.