Cultuuragenda Historie Geen

Historische Vereniging presenteert Rochus Meeuwiszoon

Op 5 april 2022 zal de Historische Vereniging De Brielse Maasmond een bijeenkomst houden gewijd aan Rochus Meeuwiszoon. De bijenkomst zal plaatsvinden in de St Catharijnekerk. De avond wordt omlijst door het bekende Brielse muziekgezelschap PEKEL. De Bijeenkomst begint om 20:00 uur, inloop 19:30.

In de aanloop naar het jubileumjaar 2022 heeft de historische vereniging onderzoek gedaan naar het leven van Rochus Meeuwiszoon en zijn rol bij de bevrijding van Den Briel van de Spanjaarden.

Als feit wordt aangenomen dat hij, op 5 April, voor de aanvallende Spanjaarden de polder onder water heeft laten lopen door de sluis naar de Maarland polder open te maken (hakken). De Spaanse troepen konden, gehinderd door water en modder gemakkelijk tegengehouden worden en bliezen de aftocht. Erkend wordt hiermee dat de datum van 5 april 1572 onlosmakelijk is verbonden met 1 april. Zonder het kloeke optreden van Rochus Meeuwszoon was de tegenaanval van de Spanjaarden op 5 april  geslaagd en Den Briel in Spaanse handen gebleven en was van ’Libertatis Primitiae’ geen sprake geweest.

Daarom is besloten op 5 april a.s. een bijeenkomst te houden over deze gebeurtenis, met een lezing over Rochus Meeuwiszoon door de heer Leo Arkenbout, de auteur van het artikel over hem in de recent verschenen editie van het verenigingsblad de Brielse Mare. (te verkrijgen bij boekhandel Hoofdstuk I) De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Historische Vereniging in samenwerking met de Gemeente Brielle. U wordt verzocht zich aan te melden voor deze bijeenkomst via email d.verbeek65@gmail.com onder vermelding van: ‘Rochus Meeuwiszoon’.

Evenement info

Datum: dinsdag april 5 2022
Tijd: 20:00 uur
Locatie: Sint-Catharijnekerk