05-11-2021Cultuuragenda Inspiratie Geen

Even voorstellen: Volksuniversiteit Westvoorne

Nu we richting een fusie gaan van de drie gemeentes op ons eiland, willen we natuurlijk niet achterblijven. Daarom zetten we stapjes buiten onze eigen gemeente en presenteren we deze week een cultuurmaker ‘van buiten’: namelijk Volksuniversiteit Westvoorne.

Velen onder jullie weten waarschijnlijk al dat de Volksuniversiteit bestaat. Wij spraken met Wim Timmerman, voorzitter sinds maart dit jaar. Wim was hiervoor beleidsadviseur van de afdeling Jeugdzorg bij de Gemeente Rotterdam: ‘Ik miste – toen ik met pensioen ging – het het meeste om nuttig te zijn voor de samenleving. Om iets te betekenen, iets goed te kunnen doen. Ik had al eerder een aantal jaren als vrijwilliger bij de Volksuniversiteit gewerkt en was ook regelmatig bij activiteiten. Dus dit voelde voor mij als een goede stap.’

De Volksuniversiteit in Westvoorne leidt al jaren een bloeiend bestaan met een divers aanbod aan cursussen: van talen en kunstgeschiedenis tot en met creatief bezig zijn en het meegaan op excursies. Mensen kunnen zich persoonlijk ontwikkelen, hun kennis vergroten of een vaardigheid leren. De meeste activiteiten vinden plaats in cultureel centrum De Man, maar voor handvaardigheidscursussen is er een werkplaats op de Pinnepot.

‘Ook al hebben we elk jaar weer een heel leuk programma, het is best complex en een uitdaging om de volksuniversiteit voor te bereiden op de toekomst, wat toch echt ons doel is. De andere volksuniversiteiten in onze regio zijn inmiddels dichtgegaan en ook de coronacrisis hielp niet mee. ‘We hebben een heel grote groep cursisten en proberen er zoveel mogelijk aan te doen om de levensvatbaarheid vast te houden. Daarbij is de sociale functie van het instituut nét zo belangrijk als de onderwijzende. Tijdens de lockdowns miste iedereen het elkaar ontmoeten, men viel in een gat. Dan merk je hoe belangrijk het is wat je doet.’

Wim wil ook graag een oproepje doen: ‘We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers, onder andere voor PR-werkzaamheden en voor de programmacommissie. Wie de VU een warm hart toedraagt en het leuk vindt om bij te dragen aan deze mooie doelstellingen kan contact opnemen via westvoorne@volksuniversiteit.nl  .

De volksuniversiteit heeft dit seizoen weer een heel mooi programma, te vinden op www5.volksuniversiteit.nl//westvoorne/. Binnenkort zullen we ook in de cultuuragenda meer evenementen delen uit de buurtgemeente.

Geschreven door:

No items found

No items found