27-01-2023Cultuuragenda Theater K&C Brielle

Interview met Claudia de Roover

Interview afgenomen door Bram Poldervaart

Koop hier je tickets voor het Eenakterfestival >

Komedianten winnaars publieksprijs 2020. Helemaal aan de rechterkant  staat Claudia de Roover

 

 

Claudia heeft zin in het Eenakterfestival

Het jaarlijkse Eenakterfestival Brielle is in 2012 voor het eerst georganiseerd met het doel een podium te bieden aan de amateurtoneelgroepen van Voorne-Putten. Ik sprak met Claudia de Roover, van toneelvereniging ‘De Komedianten’ uit Zwartewaal. Vanaf het allereerste begin is de Zwartewaalse toneelgroep een trouwe deelnemer van het festival.

“We hebben al drie keer een prijs gewonnen,” vertelt Claudia trots. “In 2013 wonnen we de juryprijs en in 2014 en 2020 de publieksprijs, en die publieksprijs dat vinden we eigenlijk het belangrijkst.” Als kind al was Claudia gefascineerd door het theater en op haar negentiende werd ze lid van de Komedianten om er nooit meer weg te gaan. “Ik was vroeger heel verlegen, mensen zeiden dan wat praat je zachtjes. Het toneel heeft daar wel verandering in gebracht,” zegt ze lachend. “Ik vind ook eigenlijk dat kinderen in groep 4 van de basisschool aan toneel zouden moeten doen.” Toneel is echt haar passie. Ze heeft zelfs van het theater haar beroep gemaakt. Al 10 jaar werkt Claudia als horecamedewerkster in het Brestheater en in haar vrije tijd is ze er zaalwacht. “Bovendien ga ik heel vaak naar voorstellingen,“ vult ze aan.

“In 2013 wonnen we de juryprijs en in 2014 en 2020 de publieksprijs,

en die publieksprijs dat vinden we eigenlijk het belangrijkst.”

 

De Komedianten is een bloeiende actieve toneelvereniging met veel jonge leden. Voor hun fans voeren ze elk jaar een klucht of komedie op in dorpscentrum ‘De Gaffelaar’. Het eenakterfestival gebruiken ze om te experimenteren, met ander soort stukken. Deze keer wordt het een thriller. “Daar leren we heel veel van.”  Wat bijzonder is van deze toneelgroep is dat ze niet met een regisseur werken. “Daar zijn we te eigenwijs voor,” zegt Claudia triomfantelijk, “We regisseren elkaar” Ook tijdens de coronaperiode waren de spelers actief. “We konden natuurlijk niet voor publiek spelen, maar Dewi, een jongere speler met regie-aspiraties, heeft toen een stuk geschreven dat zich in een supermarkt afspeelt, dat is in de Sjoel opgenomen en op Youtube te zien. Vorig jaar hebben we ook mee gedaan aan een workshopdag die door het Brestheater was georganiseerd, veel geleerd over tekstbeleving en gebruik van de ruimte. Erg interessant, we gaan de opgedane kennis zeker toepassen bij het Eenakterfestival” Met plezier kijkt Claudia uit naar het volgende festival, een van de leukste dagen in het jaar voor toneelliefhebbers.

Info Eenakterfestival 2023

Het Eenakterfestival 2023 vindt plaats op zondag 5 februari, het bestaat uit een middagprogramma vanaf 14.30 uur en avondprogramma vanaf 19.00 uur. Aansluitend op het avondprogramma worden de juryprijs en de publieksprijs uitgereikt. Bezoekers met een passe-partout mogen stemmen voor de publieksprijs. Passe-partouts en kaartjes voor middag- of avondvoorstelling zijn verkrijgbaar aan de balie van het Brestheater op woensdag van 10.00 uur tot 13.00 uur, vrijdag van 14.00 uur tot 17.00 uur en één uur voor aanvang. U kunt ook online e-tickets bestellen via de knop hieronder.