Cultuuragenda Muziek Geen

Concert En Chantant en Magnificat

Het Deutsches Requiem van Johannes Brahms.

Vocaal ensemble En Chantant uit Brielle en Vocaal ensemble Magnificat uit Middelharnis voeren op zaterdag 18 en zaterdag 25 juni het Deutsches Requiem van Johannes Brahms uit. Op 18 juni in de Catharijnekerk in Brielle en op zaterdag 25 juni in de grote kerk van Middelharnis.

Deze uitvoeringen zijn met één vleugel, twee pianistes, een sopraan en een bas-bariton. Kaartjes zijn te bestellen via: www.kamerkoormagnificat.nl.

Uiteraard kunnen aan de kerken ook kaartjes gekocht worden. Op dinsdag 7 juni geeft ds. Jan de Visser een lezing in de Exoduskerk in Sommelsdijk. De aanvang is 19.30 uur.

De ontstaansgeschiedenis van het Deutsches Requiem:

Het idee om een treurmis te schrijven kreeg Johannes Brahms al zeer vroeg. Mogelijk dat de tragische dood van zijn goede vriend Robert Schumann in 1856 dit voornemen versterkte. In 1861 noteerde Brahms de teksten die hij wilde gebruiken op de achterzijde van het vierde lied van zijn Magelonen-Romanzen op. 33. Het lijkt erop dat de dood van zijn moeder in februari 1865 ervoor zorgde dat Brahms verder werkte aan het requiem. In april 1865 stuurt hij deel IV ter beoordeling naar Clara Schumann. Deel I en II lijken al daarvoor gecomponeerd te zijn (echter nog zonder slot). Voor deel II gebruikte hij materiaal dat hij al eerder had geschreven in 1854, het jaar van Schumanns psychische inzinking en zelfmoordpoging, en van Brahms verhuizing naar Düsseldorf om Clara Schumann en haar zeven kinderen te helpen. Deel III is ontstaan tijdens een langer oponthoud bij Brahms’ vriend en fotograaf Julius Allgeyer in Karlsruhe en deel VI en VII in de zomer van 1866 in Lichtental (bij Baden-Baden) en/of in Winterthur. Wat het vijfde deel is in de huidige versie werd pas in mei 1868 geschreven en na de twee eerste uitvoeringen aan het werk toegevoegd.

Magelonen-Romanzen op. 33: https://youtu.be/7dcLHzpi34Q

Ein Deutsches Requiem van Joh. Brahms wordt gegeven op zaterdagavond 18 juni 2022 in Brielle en op zaterdagavond 25 juni 2022 in Middelharnis.

Evenement info

Datum: zaterdag juni 18 2022
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Sint-Catharijnekerk