Cultuuragenda Muziek Geen

Concert Vocaal Ensemble En Chantant met folkgroep Pekel

Op zaterdagavond 25 mei staat er een bijzonder concert op het programma in onze Catharijnekerk! Vocaal Ensemble En Chantant speelt en zingt dit keer samen met folkgroep Pekel.

Zij brengen Middeleeuwse liederen en maritieme folk. Er zijn liederen gekozen uit o.a. het Antwerps Liedboek en het repertoire van Pekel van hun laatste CD ‘Delta’. De titel van het concert is Zoet, zuur en zout. Zoals de titel al zegt gaat het om de liefde, de meer navrante kant van het leven en hetgeen puur negatief is in het bestaan. U krijgt ook diverse instrumenten te horen, zoals de

doedelzak.
Dit instrument maakte eeuwen geleden al deel uit van het instrumentarium in de muziek der Lage Landen. Vermoed wordt dat het instrument ca. 2000 v.Chr. is ontstaan in de regio India, Pakistan en Iran en vervolgens door de tochten van Alexander de Grote naar het westen is gebracht. Doedelzakken kwamen al voor in het oude Egypte en Turkije en hebben zich in de Romeinse tijd over geheel Europa verspreid. In Duitsland, Schotland, Ierland, Galicië en Asturië (Spanje) en Servië en Albanië zijn ze in de loop der eeuwen een onderdeel van de cultuur geworden. In dit concert wordt er op maar liefst 3 doedelzakken gespeeld! Dit wordt soms gecombineerd met een ander oud instrument: de surdo. De surdo is tegenwoordig beter bekend van de carnavalsmuziek uit Brazilië. Deze drum geeft een geweldig sonor geluid en kan als ritmische ondersteuning dienen bij tal van liederen. Ook de viool, de accordeon, de Middeleeuwse fluit, de dulcimer en de luit ontbreken niet bij dit concert.

De dulcimer is een snaarinstrument. Het instrument wordt gespeeld met de vingers of met een plectrum. De getokkelde dulcimer had van oudsher ook een gestreken variant (met strijkstok dus). De dulcimer is geëxporteerd vanuit Europa en daarna vanuit Amerika weer heringevoerd. Mensen uit bijvoorbeeld Nederland, Frankrijk en Duitsland bespelen de dulcimer (weer).

Het concert staat onder leiding van Grigori Sarolea. En Chantant en Pekel spelen ieder hun ‘eigen’ stukken, maar spelen en zingen ook samen.

Het concert in de Catharijnekerk is op zaterdagavond 25 mei en begint om 20.00 uur. De entreeprijs is € 15,00 incl. een consumptie. De kerk is om 19.30 uur open. Kaartjes kunt u bestellen via de website www.enchantant.nl of ’s avonds aan de kerk. Vooraf bestelde en betaalde kaartjes liggen op 25 mei voor u klaar bij de kassa.
Mis dit concert niet! Deze combinatie van dit gerenommeerde ensemble met folkgroep Pekel is uniek!

Koop hier je kaarten >
Terug naar cultuuragenda >

Evenement info

Datum: zaterdag mei 25 2024
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Sint-Catharijnekerk