04-02-2022Cultuuragenda Blog Cynthia Dekker K&C Brielle

Januari 2022, een bijzondere Brielse start

Onze nieuwe directeur, Cynthia Dekker, maakt heel veel mee zo hier in Brielle. Ze schreef een blog over haar eerste maand. Leuk om te lezen wat deze kundige Rotterdamse allemaal bij ons is tegengekomen.

Foto: zondagmiddag 30 januari mochten eindelijk de deuren van het BREStheater weer open. Fotograaf: Sander Mierop

Elk nieuw begin is bijzonder, maar voor mij was het beginnen aan de nieuwe uitdaging in Brielle als directeur van Kunst en Cultuur Brielle/ BREStheater wel extra bijzonder, want deze startte in coronatijd. Dat betekende met een gesloten theater, en op mijn eerste werkdag zelfs met een nog gesloten gebouw, want DukdalfBRES was die eerste week dat de scholen nog gesloten waren ook nog dicht. Gelukkig was de start met een overdracht in een auto op het parkeerterrein slechts een kleine aanloophobbel en niet representatief voor de warme ontvangst die ik de weken erna ervaren heb.

Warm ontvangst op kantoor

Zo heb ik de eerste vier weken met meer dan vijftig mensen persoonlijk een op een, en zelfs in de meeste gevallen ook live, kennis mogen maken en gesproken. Variërend van directe collega’s uit het team en binnen het pand DukdalfBRES, vrijwilligers verbonden aan onder andere BRESfilm, CCPO, BKR-veiling en theater, de nieuwe teamleider van de bibliotheek, samenwerkingspartners in de stad zoals Jan en Petra van Hoofdstuk 1, Brandon en Liam van Taylor Made, muzikanten Serge Dussault en Rob Catlender. Betrokkenen bij Brielle 2022 zoals Jan Knol, Lenneke Mietes en Saskia van der Heijden. Diverse ambtenaren, de wethouder en de burgemeester en de citymarketingwerkgroep. En ik ben ook zelfs buiten de huidige gemeentegrenzen in Hellevoetsluis gaan buurten bij ons collegatheater Theater de 2 Hondjes en de cultuurambtenaar aldaar die me wegwijs maakte in CMK3 (cultuureducatie met kwaliteit). En daaruit volgend ook een gesprek met Ger Heiden van Edumare en Kunstgebouw over cultuureducatie naar de nieuwe gemeente in de toekomst. En dan vergeet ik bijna de persoonlijke rondleiding die ik kreeg door de regisseur van de 1 april viering langs alle belangrijke landmarks in Brielle en mijn bezoek aan het Museum.

Wat een betrokkenheid en liefde voor Brielle en ook theater, muziek, kunst en cultuur komt daaruit naar voren. Het heeft me bevestigd in mijn keuze voor Kunst en Cultuur Brielle. Maar ook viel me op dat Iedereen de stichting kent vanuit zijn of haar eigen geschiedenis maar niet iedereen weet van het totaalpakket wat we op het gebied van kunst en cultuur ondertussen vertegenwoordigen. Aan die verbreding heeft mijn voorganger Chantal samen met het bestuur en team hard gewerkt. En juist dat totaalpakket is de reden voor mij geweest om voor Kunst en Cultuur Brielle te kiezen.  We staan op de BRES voor cultuur! Kunst en cultuur is onmisbaar, want cultuur maken en beleven stimuleert, leert en ontspant. Wij organiseren activiteiten voor bewoners, toeristen én leerlingen op scholen en ondersteunen de cultuurmakers We hebben vier pijlers die we onderling zoveel mogelijk met elkaar proberen te verbinden om van 1 + 1 = 3 te maken. Onder andere vanuit de combinatiefunctionaris cultuur.

  1. BRES programmering met BREStheater en BRES buitenactiviteiten
  2. Cultuur op school met CCPO en cmk3 en verbinding binnenschool- buitenschools met o.a. talentontwikkelingsprogramma
  3. Cultuuragenda & Cultuurweb
  4. Ondersteuning amateurkunst met advies, netwerkactiviteiten, cultuurlabs en stimuleringsregeling.

Daar ligt een mooie uitdaging voor het komend jaar om al die activiteiten nog meer zichtbaar te maken en met elkaar te verbinden, ook richting de nieuwe gemeente.

Teamvergadering in de kleedkamer: jaarplanning doornemen

Daarnaast is er de grote uitdaging om als corona ons gaat verlaten – wat hopelijk snel het geval is-het publiek weer terug te krijgen naar het theater, maar ook om nieuw publiek aan te spreken.

Daarom was ik ondanks de beperking nog van 1,5 meter zo blij dat we afgelopen zondag weer de eerste gasten mochten ontvangen in BREStheater. Joris Linsen en Caramba gaven zondagmiddag 30 januari twee voorstellingen. Het was fijn om bij de bitterballen na afloop te horen hoe iedereen genoten had van de voorstelling en uitkijken naar weer nieuwe voorstellingen. En om de artiesten na afloop te spreken die het Brielse publiek hartverwarmend vonden.

Ja, van mij mogen die poorten wel opengegooid worden. Ik kijk uit naar maand twee!

De poorten van mijn kantoor staan in ieder geval open! Wil je me spreken? Mail of bel me: directie@kunstencultuurbrielle.nl Tel. 06-59839944.

Geschreven door:

Cynthia Dekker Lees meer