Cultuuragenda Erfgoed, Kunst K&C Brielle
Een weekend vol erfgoed, routes, kunst, cultuur & verbindingen
Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen.’ Dat is het thema van Open Monumenten Dag dit jaar. Voor ons van Stichting Kunst en Cultuur BRES, Kunstwerk Westvoorne, Culturele Stichting Voorne en De Doe Dijk in Hellevoetsluis (mede) de aanleiding om de handen ineen te slaan. Samen hebben we een gemeente brede monumenten, kunst en cultuurroute tijdens het Open Monumentenweekend van 14 & 15 september 2024 samengesteld.
Het evenement kent diverse routes die vooral op zaterdag 14 september toegankelijk zijn. De Kunstroute Westvoorne/Brielle is toegankelijk op 14 & 15 september.
Boekje
Samen hebben wij een boekje uitgebracht. Het boekje kun je op verschillende locaties GRATIS meepakken zoals de DukdalfBRES, Historisch Museum Den Briel, Boekhandel Hoofdstuk 1 in Brielle, TIP (touristisch informatie punt) in Hellevoetsluis, het Droogdok, gemeentehuis in Hellevoetsluis, bibliotheek Hellevoetsluis, brandweermuseum Hellevoetluis, winkelcentrum Evertsenplein, bibliotheek Brielle, (openbare) deelnemende monumenten en locaties.
Op 14 september zijn er op de Markt in Brielle wegwijzers die ook de boekjes uitdelen.
Liever digitaal? Klik dan HIER
Artiesten
In sommige monumenten vinden op gezette tijden performances plaats. Bekijk HIER alle artiesten. Bekijk HIER het tijdschema.
Fietsroute
Met de knooppunten fietsroute kom je in de buurt van alle deelnemende locaties, kunstenaars en optredens. Klik HIER voor de volledige route! LET OP! Na het openen van de link moet je naar beneden scrollen om de route te zien.
Routes
Open Monumentendag Brielle 14 september
Ontdek het Brielse monumentale erfgoed via een van de 5 routes.
- Route 1: Kinder/familieroute
- Route 2: Sterke-verhalenroute
Route 3: Talentenroute
Route 4: Geuzen en Martelaren Route - Route 5: Kunst en Cultuur Route (overlap met Kunstroute Westvoorne) Deze route is beschikbaar op 14 & 15 september.
Kunstroute Westvoorne 14 & 15 september
De oude vertrouwde Kunstroute Westvoorne in een nieuw jasje. Bezoek diverse kunstenaars in bijzondere monumenten in Westvoorne en Brielle en laat je verrassen door optredens.
Deze route is beschikbaar op 14 & 15 september.
Kunstroute Hellevoetsluis 14 september
In Hellevoetsluis doen meer dan 35 lokale kunstenaars mee aan de Kunstroute op 13 locaties. In eigen atelier of op een gast locatie. Allemaal gratis te bezoeken.
Sahand Sahebdivani: Verhalenverteller
Sahand vertelt over zijn ervaringen als vluchteling.Bedevaartkerk, Brielle 11:00-12:00
HH Martelaren van Gorcum, Brielle Za 13.00-14.00 & 15.00-16.00Ella Roosch: Verhalenverteller
Ella Roosch (12 jaar), zal met Sahand Open Monumenten Dag openen met Spokenword.11:00-12:00 Bedevaartkerk Brielle
Bess en Raoul: Dans
“I AM BECAUSE WE ARE” dansvoorstelling, waarin ze hun verkenning van fysieke communicatie en speelsheid laten zien.Bedevaartkerk Brielle za en 12.00- 14.00
Circus Woenzini
Kleurrijke circusmaterialen nodigen je uit om er fanatiek mee aan de slag te gaan.Arsenaal, Brielle 12:00-16:00
Yens: Singer-Songwriter
Geniet van het optreden van Yens, singer-songwriter uit Hellevoetsluis met een prachtig oeuvre.De Sjoel, Brielle za 12.00-12.30
Wim Daniels: Taalkundige
Wim Daniëls neemt je mee in de ontwikkeling van het Nederlands. Moeten we onze taal als cultureel erfgoed niet meer gaan koesteren?De Sjoel Brielle, za14.00-15.00
Taylor Made: Dans
Laat je verrassen door de flashmob van de dansgroep Taylor made!St Cathrijnekerk, Brielle
Lenneke Mietes: Dans
Een dansperformance over huizen, kruisen en aanraakbaarheid.St. Catharijnekerk, Brielle za 12:00-14:00
Brielse Boer Brielle zo 14:00-15:00Cate, Chanel Zoe en Jaylinn: Zang
Jonge talentvolle zangeressen uit de regio van Show Your Talent.SLAGVELD, BRIELLE 12.00-13.00
NOBELSTRAAT, BRIELLE 14.00-15.00Band vol Talent!: Muziek
Zing en Dans mee op de liedjes van de Band vol Talent!Brielse Veste Briell, za 12:00-15:00
Faure Verbrugge: Singer Songwriter
Laat je mee nemen door de zelfgeschreven popamericana liedjes van FAURE geïnspireerd op de wereld om ons heen van nu en toen.Kerk vrijzinnigen Brielle, za & zo 12:00-15:00
Verhalenvertellers
Ontmoet verhalenvertellers op een aantal locaties.LANGESTRAAT 36 / ASYL / POORTERHOTEL / JACOBSKERK / MAARLAND ZZ 21 12.00-15.00
Toneel performance van Culturele Stichting Voorne
1.Het veranderde zeeleven: De zeemeerminnen willen u een boodschap meegeven. 2. De vier elementen: Ontdek het verhaal tussen haat en liefde. 3. Het ontstaan van de seizoenen: De Griekse verklaring van het ontstaan en voortduren van de seizoenen. 4. Het beeld en de beeldhouwer: Vanuit de nerven in het steen beitel ik jou tot liefdesgodinDE KOEPEL, DE BURCHT, OOSTVOORNE
TINTESTEIN, TINTE
VILLA SCHOUTENHOECK, ZWARTEWAAL
12.00-17.00The Land of Song: Muziek
Liedjes die u kunnen ontroeren, Liedjes uit ieders hart.MARTINUSKERK, ZWARTEWAAL za & zo12.00-17.00
Open Monumenten Dag
Vestingstadje Brielle staat bekend als een echt monumentenstad. Daarom is er op Open Monumentendag van alles te beleven! Bezoek monumenten en bekijk verrassende voorstellingen, gratis en voor de hele familie!
Dit jaar is het landelijke thema “Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen”. Wij hebben daar mooi op ingespeeld door 5 routes te creëren voor verschillende doelgroepen.
- Route 1: Kinder/familieroute (ROOD)
- Route 2: Sterke-verhalenroute (BLAUW)
Route 3: Talentenroute (GROEN)
Route 4: Geuzen en Martelaren Route (GEEL) - Route 5: Kunst en Cultuur Route ( PAARS) (overlap met Kunstroute Westvoorne) Deze route is beschikbaar op 14 & 15 september.
Op de plek waar in 1572 de negentien Martelaren van Gorcum door de Watergeuzen worden opgeknoopt, verrijst in de 19de eeuw een houten bedevaartskerk. De huidige stenen kerk van architect H.P.J. De Vries stamt uit 1932 en is een lust voor het oog.
Route: Kunst en Cultuur Route.
Het Maarland is de meest historische haven van Brielle. Al in de 13de eeuw is het een bedrijvige haven voor vissers en handelaars. Tijdens Open Monumentendag kun je ook Maritiem Brielle bezoeken, een apart evenement met drijvend erfgoed.
Route: Familie Route.
- In een voormalig nettenpakhuis aan de haven van Zwartewaal vind je het charmante Visserijmuseum. Interessant voor jong en oud want de roerige geschiedenis van Zwartewaal spreekt tot de verbeelding.Route: Familie Route.
Een heel bijzonder locatie. In de tuin van het hotel stond ooit het huis waar admiraal Maarten Tromp werd geboren. Het hotel zelf heeft twee trapgevels uit het einde van de 16de-eeuw en bezit unieke ‘Engelse’ plafonds. Een deskundig gids vertelt waarom je deze plafonds uitgerekend in Brielle vindt.
Route: Sterke Verhalen Route.Dit monument staat bekend als het huis van Jan van Duvenvoorde, lid van het vroedschap tijdens de inname van Den Briel. Of hij er echt gewoond heeft, is twijfelachtig. Het pand is nu eigendom van Cees Herweijer en Joke Wartna. Bezoekers mogen de tuin bezoeken en werpen een blik in de keuken.
Het pand staat op de hoek van het voormalige Hof van Voorne. Vanuit dit verdwenen hof bestuurden de middeleeuwse heren van Voorne het eiland.
Route: Sterke Verhalen Route.
Drinkwater is lange tijd schaars op Voorne. Het wordt veelal per waterschip aangevoerd. Daar komt rond 1900 een einde aan als in de Voornse duinen drinkwater wordt gewonnen. Met dat water wordt de watertoren van architect A.D. Heederik gevuld. De toren uit 1923 heeft een hoogte van 40,50 meter en een waterreservoir van 200 m³.
Route: Familieroute
De Sint-Catharijnekerk,ook wel de ‘Brielse Dom’ genoemd, is dé blikvanger van Brielle. In de 13de eeuw is men met de bouw gestart met als doel om er de grootste kerk van Nederland van maken. Door een brand en doordat het geld opraakte, is de kerk echter nooit helemaal afgebouwd.
In 1572 werden de beelden en altaren door de watergeuzen geroofd/vernield. Willem van Oranje is er op 12 juni 1575 getrouwd met zijn derde vrouw Charlotte de Bourbon.
Route: Geuzen en Martelaren Route
Op de plek waar Roomskatholieke Briellenaren
eeuwenlang hun schuilkerk bezoeken, verrijst
in 1831 deze strakke, neoclassistische
waterstaatskerk van P. Plukhooy.Route: Geuzen en Martelaren
Dit winkelpand aan de Nobelstraat gaat in ieder geval terug tot de 16de eeuw. Binnen zijn allerlei authentieke details te bewonderen. De huidige bewoonster is landschapsarchitect en leidt je graag rond.
De Brielse Veste is een gezellige
binnenstadsschool. Het historische gedeelte
van de school wordt in de jaren dertig
gebouwd en heeft allerlei oogstrelende details,
zoals het tegelwerk en de glas-in-loodramen.Route: Familie
Slechts één van de 22 Brielse Joden
heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd.
Na de oorlog raakt de in onbruik geraakte
synagoge uit 1871 steeds meer in verval.
In 2005 wordt de Sjoel gerestaureerd en
heropend als plek van herinnering.Route: Talenten
Historisch Museum Den Briel, gevestigd in het voormalige stadhuis, de waag en de gevangenis van Brielle, is op Open Monumentendag gratis te bezoeken
Route: Familie, Geuzen & Martelaren
De Raadzaal is een aparte ruimte binnen het Historisch Museum Den Briel. Hier wordt getrouwd en werd eeuwenlang vergadert door
de gemeentebestuurders. In de Raadzaal kun je bovendien de drie 17e eeuwse Brielse schuttersstukken van Maerten van der Fuijck bewonderen.Route: Geuzen & Martelaren
In 1872 legt koning Willem III de eerste steen voor het Asyl voor gebrekkige zeelieden. Het is dan exact 300 jaar geleden dat de Watergeuzen Den Briel hebben ingenomen. Zeelieden vind je hier niet meer, maar nog steeds is het een mooi complex om in te wonen.
Route: Verhalenvertellers
De Jacobskerk is in de 15de eeuw een kapel bij een oude-mannenhuis. Daarna wordt het respectievelijk Engelse, Franse en Lutherse kerk. Ook is het lange tijd winterkerk voor de niet warm te stoken St-Catharijnekerk. Nu is er een huisartsenpost in gevestigd. Een gids toont al het moois dat binnen bewaard is gebleven.
Route: Verhalenvertellers
Kanonnen vind je in de 18de en 19deeeuw eigenlijk alleen op de vestingwallen als er gevaar dreigt. In vredestijd wordt het wapentuig in het Arsenaal (1708) opgeslagen en onderhouden.
Route: Familie en Talenten
Dit pareltje uit 1916 is misschien niet heel oud, maar bruist van het leven. De Vrijzinnigen Brielle, opgericht in 1875, gebruiken de kerk nog steeds voor vieringen, inspiratiedagen en een breed scala aan activiteiten.
Route: Kunst & Cultuur
Lijstgevelpandje dat zeker teruggaat tot 1600. In de 17de eeuw is het de werkplaats van een scheepstimmerman. Een eeuw later is er een winkel voor tabak, thee en snuif in gevestigd. Een verhalenverteller stelt u voor aan de vele oud-bewoners.
Route: Verhalenvertellers
Op veilige afstand van de bebouwde omgevingvind je het Kruithuis. Omringd door de aarden wallen van het bastion en voorzien van dikke muren is het gebouw de perfecte plek om buskruit op te slaan.
Route: Familie
Molen ‘t Vliegend Hert op de Brielse wallen is een van de opvallendste monumenten van Brielle. Maar vergis je niet, deze historische replica van een standerdmolen is
pas veertig jaar oud en nog volop in bedrijf.Route: Familie
Dit is een van de zeven huizen van Zevenhuizen, een blokje woningen aan het Slagveld dat rond 1600 is gebouwd na de afbraak van de middeleeuwse stadsmuur. Bij
de aanleg van de stadswallen wordt rivier de Goote namelijk opgenomen binnen de nieuwe wallen waardoor stadsuitbreiding aan de overkant mogelijk wordt.Route: Talenten
De Brielse Boer gehuisvest in boerderij De Onderneming aan de Maasdijk tussen Brielle en Zwartewaal is veel meer dan een akkerbouwbedrijf. Het is ook een plek voor bijeenkomsten en evenementen. De monumentale boerderij is 130 jaar oud en al vijf generaties in de vertrouwde handen van de familie Rodenburg.
Route: Kunst & Cultuur
De oudste vuurtoren van Nederland is niet de Brandaris op Schiermonnikoog, maar de Stenen Baak tussen Oostvoorne en Brielle. De toren wordt in 1630 gebouwd
door de stadstimmerman van Den Briel: Maerten Cornelis Paeyse. Hij bouwt ook de stadsgevangenis en het waaggebouw waar nu Historisch Museum Den Briel is gevestigd.Route: Familie
Kunstroute Westvoorne
Kunstwerk Westvoorne heeft een kunstroute uitgestippeld op het hele eiland Voorne in Brielle en Westvoorne. We hebben een zo groot mogelijke variatie in disciplines en in aanbod geselecteerd en al het werk kun je bewonderen op mooie gastlocaties, waar het werk zo optimaal mogelijk tot zijn recht komt.
Wij mogen gebruik maken van monumenten, bijzondere particuliere huizen en tuinen, galeries en ateliers van kunstenaars zelf.
Kunstenaars
- Aart Verduijn
- Bert Sterk
- Peter Bergenhenegouwen
- Els van Asten
- Jacqueline Tijssen
- Lies van der Klooster
- Mariëlla Peters
- Nanny ter Wiel
- Nelly van Maanen
- Ria Noordermeer
- Marco van Trierum
- Judith Schiks
- Rachelle van Nes
- Anne Marie Delissen
- Yuri van Zeijl
- Rob van de Wiel
- Corinne Goedbloed
- Lein Goudzwaard
- Werner Zander
- Saskia Weerepas
- Els Mulder
- Yolanda ten Pas
Klik HIER voor meer info over de kunstenaars
Locaties
1.KOEPEL ZEEBURG: Zeeweg 59, Oostvoorne
De eerste versie van dit gebouw is in 1732 gebouwd en hoort bij het toenmalige Landhuis Zeeburgh. De bestuursleden van de Generale Dijkage van Voorne en het Hoogheemraadschap van Voorne komen hier graag vergaderen.
Performance door Culturele Stichting Voorne
Het veranderende zeeleven: De zeemeerminnen willen u een boodschap meegeven
2.DE BURCHT: Hoflaan 6, Oostvoorne
De Burcht van Voorne (of de Jacoba Burcht) is een van de oudste burchten van Nederland. Er is al sprake van een houten voorloper in de 7de eeuw. Jacoba van Beieren
heeft er in de 15de eeuw gewoond. Vandaar ook Jacoba Burcht.
Performance door Culturele StichtingVoorne
De vier elementen: Ontdek het verhaal tussen haat en liefde
3.HUIS OVERBURGH: Hoflaan 17, Zwartewaal
Huis aan de overzijde van de Burcht uit de 14de eeuw met gotische kenmerken. Het huis wordt 1571 bewoond door geestelijken van het Oostvoornse Kapittel dat de dagelijkse dienst in de Sint-Pancraskapel verzorgt.
4.TINTESTEIN: Strypsedijk 50a, Tinte
Markant schoolgebouw uit de jaren twintig dat net buiten Tinte ligt. De basisschool aan de Strypsedijk is tegenwoordig een verenigingsgebouw waarin het bruist van de
activiteiten.
Performance door Culturele Stichting Voorne
Het ontstaan van de seizoenen: De Griekse verklaring van het ontstaan en voortduren van de seizoenen.
5.DE ZEEWEG POTTENBAKKERS: Zeeweg 11-13, Rockanje
Aan de Zeeweg 1113 in Rockanje vind je geen historisch monument van belang, maar wel het atelier van de Zeewegpottenbakkers. Hier worden zowel kunstobjecten als gebruiksvoorwerpen vervaardigd.
6. VILLA SC HOUTENHOECK: Molendijk 5, Zwartewaal
Ambtswoning van de burgemeesters van Zwartewaal en Vierpolders uit 1912. Ook de eerste burgemeester van fusiegemeente Brielle, C.J. de Ronde, heeft er in de jaren tachtig nog gewoond.
Performance door Culturele Stichting Voorne
Het beeld en de beeldhouwer: Vanuit de nerven in het steen beitel ik jou tot liefdesgodin
7. MARTINUSKERK: Schoolstraat 5, Zwartewaal
Deze sobere kerk uit 14de eeuw staat op de plek van een houten voorganger uit de 12de eeuw. Het is gebouwd op een terp en heeft een een beukig schip uit de 15de
eeuw en een koor uit de 16de eeuw.
Activiteiten
The Land of Song: Liedjes die kunnen ontroeren, liedjes uit ieders hart
Brielse locaties die ook onderdeel zijn van de Kunst en Cultuur Route Westvoorne Brielle (ook
op zondag 15 september) zijn:
- Bedevaartkerk
- Nobelstraat 18
- Kerk Vrijzinnigen Brielle
- Brielse Boer
Kunstroute Hellevoetsluis
Open atelier De Doe Dijk organiseert voor de vierde keer kunstroute Hellevoetsluis, samen met meer dan 35 kunstenaars op 13 locaties. Gratis te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur. Kom Kunst Kijken, op verrassende plekken. In monumenten, mooie tuinen of ateliers.
De route is vooral een aanrader op de fiets. Droogdok Jan Blanken (fortresseholland) en het Kruithuisje zijn als monumenten ook gastlocatie voor de kunstroute.
Kunstenaars
- Andy Joosse
- Jan van Onselen
- Dymphy van Diemen.
- Karin van Wijk
- Ria Bouwman
- Veronica van Leth
- Joanna Julia Smolarz
- Glacis wijk
- Nathalie Weijgand
- Anita van Gijn
- Jenny Kapteijn
- Lien van der Schee
- Angy Scholten
- Bram Lems
- Jan Hulsmann
- Marijke van Dijk
- Jopie Vroegop
- Hilja Bruinaars
- Nellie Kuikstra
- Larisa van Manen Jevnovataya
- Elma van ‘t Hof
- Kaat Stieber
- Arjan de Haan
- Tim Hupkes
- Antje den Os
- Joan Klaassen
- Els en Tom Bleijenberg
- Pia Rozendaal
- Pauline Willmes
- Ageeth van Leeuwen
- Marja van Delft
- Michelle Moene
- Ingrid Beerling
Klik HIER voor meer info over de kunstenaars
Locaties
- Droogdok, brandweer museum, in de vesting:
- Het Kruithuis (monument) eigen atelier: Opzoomerlaan 130 Hellevoetsluis
- Hoornwerkstraat 12 eigen atelier Hellevoetsluis
- Waterpoortstraat 5 eigen atelier Hellevoetsluis
- Ravelijnstraat 1-a eigen atelier Hellevoetsluis
- Prachtige tuin Stoofweg, Nieuwenhoorn
- Stoofweg 2b Hellevoetsluis
- Rijkstraatweg 30, (tevens kunstuitleen) Hellevoetsluis
- Courtine 31 eigen huis en tuin
- Courtine 14 eigen tuin Hellevoetsluis
- Mozartstraat 10 eigen atelier Hellevoetsluis
- Marshalllaan 50 eigen adres Hellevoetsluis