Cultuuragenda Film Geen
Lezing Gustav Klimt
Activiteit bij de Volksuniversiteit Westvoorne
Gustav Klimt, de Secession en de Wiener Werkstatte
In het Wenen van 1900 bestond er een levendig milieu van schrijvers, componisten en kunstenaars. Schilder Gustav Klimt maakt zich los van de traditionele werkwijze die werd aangeleerd op de kunstacademie en sluit aan bij de opvattingen van de Art Nouveau en Jugendstil. Hij wordt één van de drijvende krachten achter de Wiener Secession en de Wiener Werkstätte, samen met kunstenaars en medestanders als Josef Hoffmann en Koloman Moser.
Klimt’s verleidelijke vrouwenfiguren, omgeven door kleurrijke decoratieve patronen en bladgoud zijn uniek, zeer herkenbaar en springen in het oog, tot op de dag van vandaag. Zijn muze Emilie Flöge inspireerde hem, daarnaast maakte Klimt talloze portretten van dames uit de Weense beau monde. Heel bijzonder is ook het bewaard gebleven Beethovenfries in het Secessions-gebouw van Josef Maria Olbrich, waar Klimt en zijn collega’s hun werken tentoonstelden.
Tenslotte was Klimt ook nog de leermeester en inspirator van Egon Schiele en Oskar Kokoschka, waardoor het Weense fin de siècle het startschot werd voor de modernisering van de kunst!
Kaarten: voor leden €0 en niet-leden €5.
Evenement info
Datum: woensdag november 9 2022
Tijd: 20:00 uur
Locatie: De Man, Oostvoorne, Grote zaal