19-10-2021Cultuuragenda Erfgoed Geen
Museum toont schatten van Voorne (aan Zee)
Het Streekarchief Voorne-Putten en Historisch Museum Den Briel presenteren uit hun erfgoedcollecties de meest bijzondere of opvallende uitbeeldingen van plaatsen op het eiland Voorne en andere belangwekkende of bijzondere schilderijen, tekeningen, prenten en driedimensionale voorwerpen.
De keuze van de objecten is mede geïnspireerd op de samensmelting per 1 januari 2023 van de gemeenten Westvoorne, Hellevoetsluis en Brielle tot één gemeente: de gemeente Voorne aan Zee. In de presentatie zijn alle steden en dorpen van de nieuwe gemeente met uitbeeldingen vertegenwoordigd.
Verzamelen
De inrichting van de presentatie is “geïnspireerd” op de kunstcaemers van de adel en andere welgestelden in de 17de en 18de eeuw. De kunstcaemer was ook een “genre” in de Zuid-Nederlandse schilderkunst van de 17de eeuw. De overgeleverde schilderijen uit dit genre geven een beeld hoe de kunstkamers er in de 17de en 18de eeuw uitgezien zouden kunnen hebben. Privéverzamelingen hebben uiteindelijk geleid tot de oprichting van musea, die de taak kregen de particuliere collecties aan het publiek te presenteren. Galerij Prins Willem V in Den Haag was in 1774 het eerste publiektoegankelijke museum in Nederland. En Teylers Museum in Haarlem noemt zich het oudste museum van Nederland omdat het sinds 1784 ononderbroken voor het publiek geopend is geweest.
Historisch Museum Den Briel bestaat sinds juni 1912.
Zaalblad en stembiljet
Bij de presentatie wordt een gratis zaalblad meegegeven met afbeeldingen en omschrijvingen van alle getoonde objecten. Bezoekers kunnen via een stembiljet aangeven welk voorwerp zij het mooist vinden.
Tachtigjarige Oorlog
De bezoeker kan in het museum zijn kennis ophalen over de Tachtigjarige Oorlog of de Brielse admiraals. Voor gezinnen met kinderen zijn er doedingen, animaties, het familieblad Ahoy. Zeebonken, speurtochten en verkleedkleren.
Tickets museum zijn ook online te reserveren