Geen overzicht (verborgen) Jeugd Geen

Participatieproject: Vrij en verbonden

 i.s.m. Het Rotterdams Philharmonisch orkest (RPHO)

Naast dat de groepen 7 & 8 in maart op bezoek gaan in de Doelen bij het RPHO voor het project Mission Symphonic werken wij ook samen aan een uniek participatie traject voor schooljaar 2021-2022.

Start project

In de tweede helft van het schooljaar 2021-2022 gaan de leerlingen van de
bovenbouw van het primair onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs in Brielle met elkaar nadenken, ervaren en laten zien wat vrij, verbonden, divers en gelijkwaardig betekenen voor hun leven en dat van anderen. Kunst en cultuur wordt ingezet om met deze thema’s aan de slag te gaan. Denk daarbij aan; muziek, dans, spoken word, media, film.

Op 1 of 2 juli 2022 wordt de wereldpremière uitgevoerd van het muziekstuk Vrij en verbonden van David Dramm dat speciaal wordt gecomponeerd voor de viering van 450 jaar bevrijding. Hierbij participeren jongeren, zowel bij het maken als bij het uitvoeren. Vanuit verschillende kunstdisciplines (spoken word, filmanimatie en muziek) doen ze mee met het Rotterdams  Philharmonisch Orkest dat de wereldpremière verzorgt en ook andere aansprekende muziek brengt, die met het thema te maken heeft.

Deze compositie- en participatie opdracht maakt onderdeel uit van een groter festival wat hopelijk in 2022 georganiseerd kan worden.

Lees meer

Inhoud

Vrij en verbonden( vrijheid) – nieuwe compositie – (duur 20- 30 minuten)
Muziekstuk met spoken word, ritme/bodypercussie participatie, zang en filmanimatie. Symfonische compositie over thema vrij en verbonden.

• Research bevrijding van Brielle 1572( van Spaanse overheersing/80 jarige oorlog)
• Compositie gebaseerd op teksten(spoken word) van jongeren. De componist laat zich inspireren door teksten van jongeren over vrijheid en verbondenheid. Deze teksten worden door middel van workshops verzameld.
• Spoken word artiest spreekt de teksten aan elkaar met eigen teksten en teksten van de jongeren.
• In de compositie zitten zangpartijen waarin leerlingen nodig zijn om deze te kunnen zingen. Dit wordt begeleidt in samenwerking met ZangExpress.
• Jongeren laten zich inspireren door de gecomponeerde muziek en maken filmanimatie bij thema vrijheid en verbondenheid en muziek. Hier worden workshops voor georganiseerd.

Dit project zal o.v.v. financiering plaats gaan vinden vanaf december 2021 tot en met juli 2022. Op het moment van dit schrijven zijn wij nog bezig met de precieze invulling van dit project. In het nieuwe schooljaar meer informatie hierover.

Geschreven door:

Marianne Dirks Lees meer