Cultuuragenda Opera Geen

Opera in het Prinsenkwartier

Vertoning van Das Dreimäderlhaus (H. Berté)

Dit keer een wat onbekende operette van de componist Herbert Berté over het leven van de componist Franz Schubert: Das Dreimäderlhaus . Het is een singspiel in drie bedrijven van Heinrich Berté . De centrale figuur van de operette is de componist Franz Schubert , wiens muziek Berté in licht bewerkte vorm als basis voor zijn partituur gebruikt heeft. Het libretto is geschreven door Alfred Maria Willner en Heinz Reichert . Het is gebaseerd op de roman Schwammerl (Paddestoelen) van Rudolf  Hans Bartsch. De operette speelt zich af twee jaar voor de dood van Schubert in 1826 in Wenen. Het werk beleefde zijn wereldpremière op 15 januari 1916 in het Raimund Theater in Wenen .


Korte Inhoud:

De hof glazenier Christian Tschöll en zijn vrouw Marie wonen met hun drie mooie dochters: Hederl, Haiderl en Hannerl in het “Dreimäderlhaus”. Ook de componist Franz Schubert (29 jaar) heeft in dit huis een kamer. Stiekem zijn Hedderl en Haidler met meesterzadelmaker Andreas Bruneder en postbode Ferdinand Binder verloofd. Hun vader geeft na een weigering toestemming voor een huwelijk. Hannerl is verliefd op Franz Schubert. Ze besluit zangles bij hem te nemen. Tijdens de dubbele bruiloft van twee dochters zingt de beroemde operazanger Johann Michael Vogl liederen van Schubert. De sopraan Lucia Grisi, die een relatie heeft met Franz Schober, denkt dat Hannerl een rivale is. Tijdens de bruiloft vertelt ze haar dat Franz een roekeloze man is die haar niet waardig is. Hannerl denkt dat ze Schubert bedoelt. Schubert op zijn beurt heeft een lied voor haar gemaakt maar laat dit door Schober zingen. Niet lang hierna worden Hannerl en Schober een paar. Schubert zoekt troost in zijn muziek.

Tijdsduur: 1.33 uur

Praktisch

Aanvang: 19.30 uur               Zaal open: 19.00 uur

In het Bolwerk, toegang gratis.

€ 3,50 per voorstelling / Catharinapashouders betalen € 1,50 per voorstelling

Wilt u meerdere voorstellingen bijwonen dan kan het afsluiten van een Passe Partout aantrekkelijk zijn. U betaalt voor het gehele seizoen € 25,- Catharinapashouders betalen € 10,-

Adres:

Ontmoetingscentrum voor Ouderen Het Prinsenkwartier
M.H. Trompstraat 135
3231 AL Brielle

Inlichtingen:

Welzijn Ouderen, M.H. Trompstraat 135
Telefoon: 0181-728281
Email: receptiewo@catharinastichting.nl
www.catharinastichting.nl

 

Evenement info

Datum: woensdag april 6 2022
Tijd: 19.30 uur
Locatie: Prinsenkwartier, Het Bolwerk