Cultuuragenda Erfgoed, Festival Geen

Open Monumentendag

Bezoek monumenten en geniet van mooie voorstellingen!

Zaterdag 11 september 2021: Ode aan de stad!

Ook dit jaar vieren we Open Monumentendag in Brielle in stijl! Bezoek monumenten en bekijk verrassende voorstellingen, gratis en voor de hele familie!

CORONAREGELS:

• 1,5 meter afstand is de norm
• U wordt naar uw plek begeleid
• Gelieve bij de acts 15 minuten voor de aanvang aanwezig te zijn, i.v.m. verstrekken contactgegevens
• Er is beperkt plek per locatie, dus vol = vol
• Er wordt naar uw contactgegevens gevraagd

Programma

Bovengenoemde coronaregels gelden voor alle voorstellingen en locaties: u kunt vrij inlopen mits u op tijd bent, maar vol = vol. Behalve voor die bij de Sloepenloods: daarvoor is opgeven vooraf verplicht.

Op Open Monumentendag om 12.00 uur worden de klokken van de Catharijnekerk geluid.

1. The Midheim

Een sprookjesachtige circusvoorstelling voor kinderen vanaf 7 jaar en hun familie. Internationale vrouwelijk circuscollectief Trenina laat zich inspireren door de Noorse en Griekse mythologie. De Chinese Mast, cyre wheel en luchtring prikkelen de fantasie van de toeschouwer.

14.30 en 16.30 uur, +/- 45 minuten
Locatie: Gymzaal Trompstraat

2. De Kluizelaar

Kluizelaar is een beeldende voorstelling voor kinderen van 2 tot 7 jaar (en hun verzorgers), gespeeld door Toon Kuijpers, over een mini-huis. De bewoner is niet thuis. Maar we horen hem wel… Over alleen zijn en thuis komen. (fotograaf foto: Moon Saris)

14.00, 15.15 en 16.30 uur, +/- 30 minuten
Locatie: Vrijzinnige Gemeenschap, Kerkstraat 10

3. Carmen

Familievoorstelling Carmen van het hand to hand trio Tête-bêche laat je met verbazing achter. Marieke vliegt moeiteloos door de lucht en wordt steeds opnieuw op andere manieren opgevangen. Met vertrouwen als basis vechten de twee mannen om de gunst van de vliegende vrouw.

15.00, 17.30 en 19.00 uur, +/- 25 minuten
Locatie: Catharijnekerk, Sint-Catharijnehof 1

4. Socialicircus

Theater Gajes presenteert een rondreizende corona-proof  buitentheatervoorstelling over het belang van fysiek contact! Op dit wonderlijke ‘Carnivale-achtig’ terrein maakt de toeschouwer kennis met een groep abnormale circusartiesten, die allemaal op zoek zijn naar aanraking, nabijheid, en op een veilige manier: fysiek contact.

13.30, 14.30 en 15.30 uur, +/- 30 minuten
Locatie: Sloepenloods, Maarland NZ 104

Let op:

  1. Voor 18 jaar en ouder. Vooraf aanmelden voor deze voorstelling is verplicht via info@kunstencultuurbrielle.nl, met naam, adres en telefoonnummer.
  2. Bij de ingang tot het terrein van de Sloepenloods is het tonen van een vaccinatiebewijs, danwel testbewijs (max 24 uur), danwel herstelbewijs (<6mnd) verplicht. Dit geldt alleen voor déze voorstelling.

5. Bezoek de bastions

In 1713 was de huidige vesting Brielle een feit. Bezoek Bastion V, gewijd aan de Franse tijd met een film van ca 5 minuten en loop ook langs de andere bastions van de Brielse vestingwerken, wie weet kunt u nog elders binnen stappen!

6. Historisch Museum Den Briel

Kom op Open Monumentendag naar hét interactieve museum over de Tachtigjarige Oorlog.

Markt 1, Brielle. Reserveren verplicht: www.historischmuseumdenbriel.nl of via de QR-code bij de ingang.

7. Wandel door de vesting

Bezoek het Asylplein en loop door naar de opgraving ‘De Zusterhof’ in de  Van Sleenstraat. Ga via de Maarlandhaven naar de Vrijmetselaarsloge (Nieuwstraat 21) en neem een kijkje binnen. Loop daarna naar de molen, langs het Kruithuis, door de Kaaipoort en bezoek het groene ravelijn aan de Kaaisingel.

8. Ook bezienswaardig

Neem ook eens een kijkje in de prachtig gerestaureerde synagoge, de Sjoel (Turfkade 16). De deuren zijn geopend van 12.00 tot 17.00 uur en de rondleiders bieden een rondleiding specifiek op het monument gericht.  Bovendien wordt er  een boekenverkoop gehouden tegen leuke prijzen.

Of stap binnen in de 130 jaar oude boerderij De Onderneming te Zwartewaal (Maasdijk 18), speciaal geopend voor Open Monumentendag.

Tevens rijdt vandaag de Paardentram door de binnenstad. Opstapplaatsen: halte Jumbo Thoelaverweg en halte Markt.