KijkKunst Kunstgebouw Geen

Een vreemd beest

groep 1 en 2 | discipline – beeldende kunst

Illustratie: Renate Moespot

Speciaal voor Kijk|Kunst maakte kunstenaar Fleur van den Berg Een vreemd beest. Het beest is niet wat het op het eerste gezicht lijkt. Door het om te draaien, te laten zitten, staan of liggen, ziet het er elke keer weer anders uit. Het is een beest waar je van alles over kunt bedenken. Wat ziet het beest met al die kleine oogjes? Hoeveel oortjes heeft het? Waar woont het? Hoe zou het beest lopen? In de bijbehorende animatiefilm komt het vreemde beest tot leven.

 

Een vreemd beest laat jonge leerlingen op een speelse manier kennismaken met beeldende kunst. De leerlingen kijken naar het kunstwerk volgens de methode VTS (Visual Thinking Strategies). Ze geven betekenis aan wat ze zien door erover te praten en zelf te maken. De leerlingen maken een collage en bedenken een thuis voor het vreemde beest.

Dit project kan aansluiten bij: beeldende kunst, dieren, zintuigen, sociaal-emotionele ontwikkeling, collage maken, sprookjes en verhalen.

Het lesmateriaal wordt ongeveer drie weken voor de bezorgdatum van de projectkist toegezonden aan de school. Het kunstwerk wordt door Kunstgebouw naar de school gebracht en weer opgehaald. Iedere groep heeft het kunstwerk circa één week ter beschikking. Alle informatie over dit project, zoals het rooster en online opdrachten, vind je op dkk.kunstgebouw.nl.